Ne napadajte Lanu del Rej samo zato što se ugojila

Moda i lepota 30. jul 202012:27 > 11. maj 2021 12:11
Lana del Rej 2012.
Foto: ED/RM/Nicole Nodland / Camerapress / Profimedia

Lana del Rej potpuno je zatekla svoje fanove, ali i ceo svet, kada su u javnost isplivale fotografije na kojima se vidi njena fizička transformacija: osim što je promenila boju kose, primetno je i da sada ima nekoliko kilograma više. To je bio razlog da je brutalno napadnu na internetu.

Iako Lana del Rej nije objavila nijednu fotografiju na svojoj zvaničnoj Instagram stranici, fotografisali su je frizeri iz salona u kojem se ofarbala, a fotografije su ubrzo postale viralne.

Nažalost, niko se nije divio njenoj novoj frizuri (ili sjajnom albumu koji je objavila), već su je svi odmah napali zbog „viška kilograma“.

*

Jasno je da se Lana ugojila i zbog toga je odmah postala žrtva „fat shaminga“. To zapravo znači da su je odmah vređali, omalovažavali i kritikovali samo zbog izgleda njenog tela – jer očigledno da joj nije dozvoljeno da se ugoji.

*

*

Živimo u svetu gde je „biti mršav“ imperativ, i gde se za normalan izgled žene smatra jedino manekenska građa. Ženama se posebno nameću nedostižni ideali tela, a svaka fluktuacija u težini im se ne prašta – bilo da su to „obične“ devojke ili slavne ličnosti. Osobe koje ne ispune ove ideale uglavnom slušaju rečenice poput „to nije zdravo“, da im „treba pomoć“ i hitna promena ishrane. Često će i lekari prevideti zdravstvene probleme osoba koje su malo krupnije, jer će im odmah reći da je lek za sve da smršaju.

Pročitajte još:

Prepisivanje gubitka težine kao rešenja za sve zdravstvene probleme nije naučno osnovano, jer nije dokazano da samo mršavljenje produžava životni vek ili efikasno leči mnoge bolesti. Pored toga, držanje dijete često dovodi do promena u težini koje su zapravo nezdrave za telo (jer se često kilogrami ubrzano vraćaju), a takođe je povezano sa brojnim drugim negativnim posledicama, poput visokog krvnog pritiska, upala i kardiovaskularnih bolesti.

Iako postoje osobe koje zbog svoje gojaznosti imaju zdravstvenih problema, čini se da je granica za težinu koja se smatra „normalnom“ jako niska. Recimo, trenutni izgled Lane del Rej ne mora da znači da ona već ima zdravstvenih teškoća, već je verovatnije da je potpuno zdrava.

Setimo se i da po mišljenju tih hejtera žene koje nemaju 50-60 kilograma ne bi trebalo da nose nikakvu odeću koja ne sakriva što veći deo njihovog tela, pa tako mini suknje, kratki topovi, majice na bratele, šortsevi, ili bilo šta usko ne dolazi u obzir. Jer „ugojeno“ telo vređa „suptilno“ oko posmatrača koji očekuje samo pločice i mišiće… Dakle, Lana je apsolutno „uvredila“ javnost, usudivši se da izađe u ovim komadima:

Takođe, godine prolaze, i kao i svako od nas, Lana del Rej je takođe ljudsko biće koje stari i čije se telo menja vremenom. Međutim, njena profesija zahteva od nje da ostane večno mlada.

*

Ono što je još gore u celoj ovoj priči je činjenica da je Lana upravo objavila knjigu poezije, a u septembru će izaći i njen novi album – ali ljudi pričaju samo o njenoj težini. Njeno novo izdanje je audio-knjiga pod naslovom Violet Bent Backwards Over the Grass. Štaviše, sav prihod od prodaje knjige iskoristiće da uvede struju i vodu porodicama američkih domorodaca koji žive u užasnim uslovima. Ali dobro, pričajte o kilogramima.

View this post on Instagram

Dates for the release of the audiobook and the physical book tomorrow! Also you should know about – Navajo Water Project www.navajowaterproject.org 1 in 3 Navajo still don’t have a sink or a toilet. That means 1/3 of Navajo families haul water home every day. They pay 67 x more for the water they haul vs. piped water. Access to running water has become more important than ever during the COVID-19 crisis. In May, the infection rate in the Navajo Nation — at roughly 2,500 per 100,000 residents — surpassed that of New York. The Navajo Water Project brings clean, hot and cold running water to families across New Mexico, Utah and Arizona.The installation of a water and solar system takes just 24 hours from start to finish. The Navajo Water Project has a fundraising target of $1,035,000 for 2020 to bring running water and solar power to 230 families. and we plan on fulfilling that target in the next 4 weeks to bring it up to their million dollar mark, and we’ll be traveling throughout New Mexico Arizona and Utah to say hello and make sure it gets done. The Navajo Water Project is Indigenous-led, and registered as an official enterprise on the Navajo Nation. Their work creates meaningful, high-paying jobs, many with benefits like 100% employer-paid health coverage.

A post shared by Lana Del Rey (@lanadelrey) on

Lana nije jedina poznata ličnost koja je doživela napade zbog svog izgleda – na domaćoj sceni nedavno smo imali primer Ane Nikolić, koju je čitava Srbija čekala da smrša, jer joj apsolutno nije bilo dopušteno da se ugoji posle porođaja. Zlonamerne fore i naslovi kružili su internetom mesecima (mediji su je nazvali „Tenkana“).

Foto: Arhiva/Printscreen/YouTube/Reporter MK

Dobar primer koji svi treba da sledimo – bez obzira na to da li smo poznati ili ne – jeste Rijanin genijalni odgovor svim hejterima koji su je nazvali „debelom“. Slavna pevačica našla se na meti sličnih napada 2017. godine kao danas Lana del Rej. Ona je na sve to odgovorila mimom, pokazavši da joj apsolutno nije stalo do mišljenja dušebrižnika sa interneta:

View this post on Instagram

?

A post shared by badgalriri (@badgalriri) on

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram