Lak trik da ti kosa ne pozeleni na bazenu

Kupaći, bikini
Foto: Shutterstock

Uživamo u kupanju i izležavanju na bazenu, ali naša kosa strada - štetni UV zraci i hlor ostavljaju posledice. Postoji jednostavan trik koji vam može pomoći da sačuvate kosu od isušivanja.

Većina bazena sadrži hlor (čak i bazeni sa slanom vodom), koji može isušiti dragoceno ulje i vlagu iz pramenova kose,  što dovodi do toga da kasnije izgleda kao slama.

Hlor takođe proizvodi hemijsku reakciju koja može da oslabi dlaku – a posebno je ugrožena farbana kosa. Ako ste pritom blajhali pramenove ili celu kosu, hlor može da utiče na pigment i izmeni boju.

To ne znači da ne možete da uživate na bazenu: frizer Met Njuman je na TikToku pokazao lak trik koji štiti kosu od hlora.

Samo stavite regenerator u torbu pre nego što krenete na kupanje – jer može da spasi vaše pramenove od nepovoljnih uticaja bazena.

@mattloveshair

when ur in Palm Springs for a bachelorette weekend u MUST protect everyone’s hair in the pool ? #hairconditioner #healthyhair #haircaretips

♬ Nota Loca – Remix – Eklectico & NeonG & Jamby El Favo

„Ako želite da zaštitite kosu od hlora, dodajte malo regeneratora. To je sjajna barijera“, rekao je Njuman.

Zašto ovo zaista radi? Hlor deluje na dlaku tako što isisava svu vlagu, a regenerator pomaže u „zatvaranju“ kutikule i dodavanju hranljivih sastojaka kosi.

„Uloga regeneratora je da poveća sadržaj vlage u kosi i poboljša njenu elastičnost, zagladi i omekša vlasi kose“, kaže savetnica za kosu i triholog Sara Robert za Mind body green.

„Gledajte na regeneratore kao na obrok za kosu sa pet zvezdica“, dodaje Roberts.

Na bazenu jednostavno stavite regenerator na krajeve pre potapanja kose u vodu. Njuman na snimku stavlja regenerator na mokru kosu, ali možete ga staviti i na suvu – zapravo je korisnije obezbediti zaštitni sloj pre nego što dođe u kontakt sa hlorom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram