Kultne čizme čija slava ne bledi već 60 godina

Foto: Bertrand-Hillion Marie-Paola/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prvo ih je nosila radnička klasa, pa onda skinhedsi i pankeri, zatim metalci - a danas su tražen komad među influenserkama i street style modnim zvezdama. Čuvene martinke prevalile su dug put do kultnog statusa koji imaju sada.

Svakog meseca više od 12.000 ljudi u Velikoj Britaniji na internetu pretražuje pojam „dr Martens čizme“, a prema Google Trends, primetan je skok potrage za ovim čizmama tokom novembra i decembra.

To ne čudi – s obzirom na to da su ove kultne čizme idealne za hladno vreme. Ali, što je daleko važnije, Dr Martens čizme su postale must have komad za sve modno osvešćene ljude koji žele da idu u korak s trendovima.

Pročitajte još:

Uticajne osobe iz modne industrije često su fotografisane baš u martinkama, nose ih i uz odela, i uz haljine, suknje, farmerke. A nema ko ih nije prošetao – od slavnih manekenki do muzičkih i filmskih zveda.

Najčuveniji model Dr Martens čizama je 1460 – a svako može da ga prepozna. U pitanju je poluduboka čizma na pertlanje, proštepana žutim koncem.

Foto: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

Martinke su rođene u eri društvenih promena, pa su brzo postale simbol kontrakulture. Kao praktična obuća radničke klase, na svom početku su se prodavale po ceni od 2 funte, što ih je učinilo omiljenim kod skinhedsa.

Pit Taunshend iz benda The Who bio je prva rok zvezda koja je nosila ove čizme u javnosti – u narednim decenijama bile su jedino što povezuje pankere i glem rokere. Zatim su uplovile u grandž, a onda i u sve ostale rok muzičke žanrove.

Sa padom popularnosti panka i rok muzike u celini, prodaja martinki takođe je naglo opala tokom 2000-ih. Srećom po brend, dizajneri su želeli da sarađuju sa njima kako bi oživeli čizme. Uradili su seriju sa dizajnerom Rafom Simonsom 2009. godine, a nakon toga niz sličnih saradnji sa gotovo svim većim imenima u svetu mode.

Tako da ih danas nose i zvezde poput Rijane.

Danas postoji dosta različitih verzija ovih čizmi – dostupno je mnogo boja i dezena. Tu su plitke martinke, pa i one do kolena, a lansiran je i Chelsea model.

Foto: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

Postoji i verzija sa veganskom kožom, za koju mnogi kažu da je dosta mekša od orginala.

Mnogi vlasnici martinki svakako mogu da posvedoče o kvalitetu čizmi – zna se da traju više godina i da su generalno veoma izdržljive.

Cena im je naravno malo „jača“, ali s obzirom na rok trajanja i neprolazan dizajn, dr Martens čizme su uvek dobra investicija.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram