Koliko treba da uložiš da bi postala manikirka i posle koliko se sve isplati: Saveti Srpkinja koje su u tome uspele

Pokretanje biznisa, manikir, nokti
Foto: Privatna arhiva

Manikir je zanimanje kojim se u Srbiji uglavnom bave žene i dobro zarađuju od toga. Pitanje je samo koliko u početku treba uložiti da bi se pokrenuo posao i kada se uloženo vraća.

Manikir je, kako kažu, siguran posao koji donosi dobru zaradu, zanimljiv je i kreativan, iako se dosta radi. A pošto svaka od nas ima u imeniku neku Maju Nokti, jasno je da je to zanimanje perspektivno. Čini se da svet može da propadne, ali žene će i tada poželeti da imaju lep gel lak, ruski manikir, frenč… Za sve one koji bi da krenu u taj biznis pitanje je koliko treba u startu uložiti novca i za koliko se taj novac vrati.

Anđela Nojkić, manikirka, manikir, nokti
Foto: Privatna arhiva

O tome smo razgovarali s Anđelom Nojkić koja drži kozmetički salon na Voždovcu.

Anđela na početku napominje da su početna ulaganja zaista individualna, da dosta zavisi od toga gde radite, da li u Beogradu ili u unutrašnjosti, kao i na kojoj lokaciji u Beogradu, ali okvirne cifre mogu da se navedu.

Anđela Nojkić, manikirka, manikir, nokti
Foto: Privatna arhiva

„Ja sam u svom salonu počela sa iskustvom, nisam morala da razrađujem posao duže od mesec dana, sve je relativno odmah krenulo i to dosta utiče na zaradu i povratak uloženog novca. U salonu radim i lice i nokte i početna ulaganja su bila oko 6.000 evra, s tim što je na manikir otišlo do 3.000 evra.“

Anđela Nojkić, manikirka, manikir, nokti
Foto: Privatna arhiva

Anđela za ZadOvoljna.rs objašnjava šta sve spada u tu cifru.

„Tu ulaze lakovi, oprema, električna mašina za skidanje gel laka, zatim aparati i lampe za prašinu i lak, radni sto, kadice i aparati za pedikir, stabilizatori… U tu cenu generalno može da uđe i sređivanje prostora.“

Anđela Nojkić, manikirka, manikir, nokti
Foto: Privatna arhiva

Anđela iznajmljuje lokal od 23 kvadrata na Voždovcu po ceni od 350 evra mesečno i skockala ga je baš po svojoj meri.

Anđela Nojkić, manikirka, manikir, nokti
Foto: Privatna arhiva

A koliko brzo je Anđela vratila uloženi novac?

„Nikad nisam računala, ali dnevno u proseku uradim šest noktiju, a cena je 2.500 dinara.“

Anđela Nojkić, manikirka, manikir, nokti
Foto: Privatna arhiva

Pošto radi pet dana u nedelji, od 10 do 14 h i onda opet od 16 do 20 h, računica kaže da Anđela već za mesec dana okvirno može da povrati uloženi novac, samo od noktiju.

Za sve one koje razmišljaju da li da se upuste u ovaj biznis Anđela ima savet.

„Prvo se fokusirajte na edukaciju i počnite biznis već osposobljeni za rad, sa iskustvom. Idite i u neki dobar salon gde će vam pokazati posao. A posle sve ide lako. Sa ženama je generalno izazovno raditi, ali kod mene smo kao porodica. Ko je smiren i lagan kao je ide mu super, ali ko ne voli da radi sa ljudima, bolje da se ne upušta u ovo“, kaže Anđela i dodaje da sebi može da priušti skuplje krpice, kremice i putovanja od novca koji zaradi vrednim radom.

O zaradi od ovog posla za Zadovoljna.rs su govorile i druge manikirke.

Vesna iz Beograda manikir naplaćuje 3.000 dinara, dok je korekcija 2.500 dinara.

„Radim od 9 do 18 h, nedeljom ne radim. Imam u proseku šest žena dnevno“, kaže Vesna za Zadovoljnu.

Vesna kaže da živi samo od tog posla i da joj, kada poplaća sve dažbine i materijal za rad, mesečno ostane između 2.000 i 2.500 evra.

Violeta iz jednog mesta kod Uba, s druge strane, radi manikir kod kuće.

„Dnevno zaradim od 6.000 do 10.000 dinara, ali pošto dosta ulažem u materijal, koji je skup, ostane mi čisto mesečno oko 1.000 evra. I dva dana nedeljno sam slobodna.“

Na kraju, dobra stvar u ovom poslu je što možete da se kombinujete, tj. da imate redovan posao, a da manikir bude dodatna zarada van toga.

Tako radi Maja iz Niša.

„Ja imam državni posao, a popodne kad stignem od troje dece radim nokte. Mesečno mi ostaje oko 40.000 dinara samo od noktiju, ne računajući platu iz firme.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram