Koliko košta da sašiješ najlepšu odeću sa revija iz Milana

Foto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

Visoka, dizajnerska moda je prelepa, ali ima i visoku cenu. Prestižne modne kuće prave odeću savršenih krojeva i vrhunskih materijala za kojom žene uzdišu, ali koja je većini nedostupna upravo zbog vrtoglavih cifara. Međutim, to ne znači da ne možete da prošetate haljinu a la Versace ili a la Fendi kaput ulicama našeg grada. Uz malo dovitljivosti i dobru šnajderku, možete da „ukradete“ ideje od najboljih svetskih dizajnera i uvrstite ih u svoj ormar.

Odabrali smo praktične i lepe komade koje smo videli na italijanskim pistama ovih dana i proverili smo sa krojačicom Slađanom Živanović koliko bi vas koštalo da to sašijete. Kako nam je rekla – sve može da se sašije.

Dobro odelo

Odela se ponovo nose i u trendu su, zato je uvek odlična ideja sašiti jedno koje će vam stajati kao saliveno.

U Milanu smo našli dve sjajne ideje – Sportmax kolekcija sadržala je jedno klasičnog kroja, sa ravnim pantalonama i dužim sakoom. Da sašijete ovo odelo kod Slađane Živanović, biće vam potrebno 12.000 dinara. Potrebno je tri metra štofa, dva metra postave, četiri dugmeta i rajsferšlus dužine 20cm.

Foto: www.fashionpps.com / Avalon / Profimedia

Ukoliko pak želite nešto drugačije, kopirajte strukirani Ports 1961 blejzer sa odgovarajućim pantalonama. Cena je ista, a potrebne su dve nijanse materijala. Nabavite metar i po svetlog štofa, dva metra tamnog štofa, dva metra postave, tri dugmeta i rajsferšlus dužine 20cm. I ako se radi kaiš, potrebno je kupiti šnalu, naglasila je Slađana.

Foto: Rick Gold / Capital pictures / Profimedia

Maksi haljina ili kombinezon

Za svečanosti ili uživanje u toplim danima, maksi haljine i kombinezoni nemaju konkurenciju.

Armani plava haljina ima zanimljive detalje i priziva more. Cena šivenja ove haljine iznosila bi 10.000 dinara. Potrebno je dva metra bilo kog tanjeg materijala – recimo viskoze ili svile. Pored toga, i dva metra postave i rajsferšlus dužine 60cm, kaže naša sagovornica.

Foto: Giordano Riccardo/IPA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Alberta Ferretti kombinezon izdvojiće vas iz mase jer ima seksi izez na struku, koji ipak ne prelazi granicu dobrog ukusa. Cena šivenja kombinezona iznosi 8.000 dinara. Potrebno je dva i po metra viskoze, svile ili satena (tanji materijali).

Foto: www.fashionpps.com / Avalon / Profimedia

Satenski blejzer

Blejzer je komad koji će svaku kombinaciju učiniti elegantnijom, a ukoliko je od satena, uneće dozu luksuza u vaš izgled.

Armani u novoj kolekciji ima sako predivne plave boje, idealan za sunčane dane ili uzbudljive večeri. Da biste ga sašili, potrebno je 10.000 dinara. Za izradu treba i 1,70 metara satena i 1,70m postave.

Foto: Giordano Riccardo/IPA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Mantil

Na reviji Fendi videli smo dugi mantil koji je čista klasika – to je jedan od komada koji se nosi više godina i ne izlazi iz mode. Kod krojačice ga možete dobiti za 15.000 dinara, a potrebno je nabaviti tri metra eko kože.

Foto: Rick Gold / Capital pictures / Profimedia

Pencil suknja

Pencil kroj je idealan za poslovne kombinacije uz košulje i bluze, a Alberta Ferretti verzija može se nositi i u grad. Trebaće vam 5.000 dinara da ovakvu suknju sašijete, a od materijala metar eko kože, metar postave i rajsferšlus dužine 30cm.

Foto: www.fashionpps.com / Avalon / Profimedia

Komplet

Kompleti su vodeći trend, u njima uvek izgledate sređeno, a komadi se mogu nositi odvojeno. Alberta Ferretti beli komplet se sastoji od mini suknje i kratke jaknice, a isti možete dobiti kod krojačice za 12.000 dinara. Slađana kaže da treba dva metra štofa i postave, kao i pet dugmića.

Foto: www.fashionpps.com / Avalon / Profimedia

Blejzer haljina

Ovaj kroj koji stoji dobro gotovo svakoj građi, uvek je elegantan i seksepilan. Versace verzija blejzer haljine ima atraktivne asimetrične detalje, a kod krojačice je možete dobiti za 10.000 dinara. Potrebno je dva metra štofa, isto toliko postave, šnala, tri dugmeta i metar ukrasne trake.

Foto: www.fashionpps.com / Avalon / Profimedia

***

Bonus video: Luvr – najveći muzej na svetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram