Koliko je ulje konoplje dobro za kožu

Moda i lepota 01. maj 202119:10 > 17. maj 2021 11:51
ulje konoplje
Foto: Shutterstock

Konoplja je jedna od najstarijih biljaka koju su ljudi upotrebljavali u brojne svrhe. Ulje konoplje dobija se hladnim ceđenjem okruglih, sitnih semenki biljke industrijske konoplje. Metodom hladnog ceđenja semenki dobije se ulje prepoznatljive zelenkaste boje i orašastog ukusa i mirisa, a za kožu nudi razne blagodati zahvaljujući svojim hranjivim vitaminima i hidratantnim svojstvima. Zato donosimo 6 prednosti korišćenja ulja konoplje za kožu, piše sajt 24sata.hr.

1. Zadržava hidrataciju kože

Ulje konoplje sadrži puno omega kiselina 3, 6 i 9, što pomaže da se popravi kožna barijera i oblikuje zaštitni sloj na koži kako bi zadržala vlagu u sebi. Ulje konoplje bogato je nezasićenim mastima kao što su linolna kiselina, γ-linolenska kiselina i α-linolenska kiselina. Ove tri masne kiseline mogu pomoći u poboljšanju strukture kože, pomažući joj da zadrži vlagu. Takođe imaju blagotvoran učinak na suvu, grubu kožu.

2. Hrani kožu vitaminima i mineralima

Konopljino ulje bogato je antioksidansima koji sprečavaju razvoj malignih ćelija, vitaminom E, karotenom (prekursorom vitamina A), fitosterolom te mnoštvom minerala od kojih su najzastupljeniji kalcijum, magnezijum, sumpor, kalijum, cink i gvožđe. Za proizvodnju ulja od konoplje koristi se industrijska konoplja, tačnije semenke industrijske konoplje koje su bogate hranjivim supstancama– mineralima, vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama i kao takve vrlo su vredne za kožu.

3. Ima umirujuće delovanje

Konopljino ulje može da smiri iritaciju na koži, uključujući akne i neka stanja poput psorijaze, a istovremeno održavati kožu nežnom i vlažnom. Ulje konoplje sadrži nekoliko omega-6 masnih kiselina, a jedna od njih – gama-linolenska kiselina (GLA) – ima snažna umirujuća svojstva te smanjuje iritaciju stvaranjem novih ćelija i promicanjem obnavljanja kože.

 

4. Ublažava bore

Osim što vlaži i umiruje kožu, ulje konoplje ima i anti-ejdžing svojstva. Njegovim nanošenjem se mogu smanjiti sitne bore, te usporiti razvoj znakova starenja kože. Sadrži vitamin F i masne kiseline poznate kao oleinska i linolna kiselina. Te kiseline igraju važnu ulogu u usporavanju procesa starenja kože. Oleinska i linolna kiselina odgovorne su za jačanje spoljnog sloja kože. To omogućuje koži da zadrži veće količine vode, što je čini glatkom. Kao rezultat, smanjuje se vidljivost bora i sitnih linija. Poznato je i da masne kiseline štite kožu od agresora iz okoline koji uzrokuju prerano starenje kože

5. Kontroliše količinu sebuma

Ulje je odličan izbor za sve tipove kože, a poznato je po tome da masnoj koži vraća prirodnu ravnotežu i reguliše proizvodnju sebuma. Iako postoji mnogo proizvoda za kožu koji pomažu kod ovih problema, nije lako pronaći onaj koji podržava masnu i suvu kožu. Ulje konoplje učinkovito deluje za obe vrste kože, ne uzrokujući začepljenje pora za one koji imaju masnu kožu.

6. Prirodni je izvor vitamina D

Ulje semenki konoplje takođe je bogat izvor vitamina D, a ako nisi znala, vitamin D zapravo nije vitamin, već hormon koji održava ravnotežu kalcijuma, magnezijuma i fosfata u telu, a dobrodošao je i u nezi kože.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram