Koliko je poskupelo biti žena u Srbiji? Uporedili smo cene iz 2021. i danas – jedna stavka posebno bode oči

tretmani cene
Foto: dmitrii simakov / Alamy / Alamy / Profimedia; Shutterstock

Razlika uopšte nije zanemarljiva.

Sve mi volimo da budemo mirišljave, negovane, bez strija, celulita, da nam je kosa blistava, a nokti uredni, nalakirani. A to košta. Pritom, suma koju prosečna žena redovno odvaja za tretmane, kozmetiku, šminku vremenom raste. Zato smo proverili koliko košta biti žena u Srbiji danas u odnosu na pre dve godine.

Ulošci / tamponi – u proseku 700 dinara

Cene variraju od proizvođača do proizvođača, ali uglavnom ženi trebaju dva pakovanja uložaka za jedan ciklus. Jedno pakovanje košta oko 250 dinara. Druga opcija su tamponi, recimo, pakovanje od 16 tampona košta oko 500 dinara, a često je nedovoljno za ceo ciklus. Takođe, žene često koriste i dnevne uloške, koji su u proseku oko 300 dinara, ali ih ima uglavnom više u pakovanju.

Pre dve godine umesto ovih prosečnih 700 dinara bilo je dovoljno izdvojiti 500.

Kozmetika – u proseku 9.000 dinara

U moru kozmetičkih proizvoda sa bezbroj namena cene jako variraju. Navešćemo preparate na lice, kosu i telo koje koristi većina žena.

Lice – „umivalice“, odnosno gelovi i pene za čišćenje lica, mogu koštati od 500 do preko 2.500 dinara. Neka bude prosečna cena 600. Zatim skidanje šminke može da se radi micelarnom vodom – prosečna cena takođe oko 600 dinara, ili uljima koja su skuplja, pa recimo im je prosečna cena 800 dinara. Tonerima je prosečna cena 400 dinara. Zatim ide krema, za koju je najteže odrediti prosečnu cenu jer ih zaista ima puno, ali neka bude 700. Serumi za lice su uvek skuplji i prosek im je 1.200 dinara. Noćne kreme su takođe nešto skuplje od dnevnih, pa  recimo da koštaju 900.

Dakle, samo za lice žena može da potroši skoro 4.500 dinara – otprilike 500 dinara više nego pre dve godine.

Telo – uglavnom koristimo gelove za tuširanje, čija je prosečna cena 400 dinara. Tu su zatim mleka i puteri za telo sa prosečnom cenom od 700 dinara, mada su uglavnom skuplji. Piling za telo je još jedan korak u nezi mnogih žena, a cene su im uvek nešto veće od mleka, recimo je prosek 800. Ukoliko se same briju, žene kupuju brijače za oko 200 dinara, a i ženske pene za brijanje su oko 300. Ako se sama depilira, žena će kupiti trake za depilaciju koje u proseku koštaju 500 dinara.

Dakle, proizvodi za telo koštaju skoro 3.000 dinara, oko 400 više nego pre par godina.

Kosa – šampon, maska za kosu i balzam su „sveto trojstvo“ koje ima svaka žena. Da li pominjati serume za kosu i balzame u spreju, lakove i gelove za oblikovanje lokni? Ako uzmemo ipak samo osnovno – šampon je u proseku 400, balzam 500, maska ipak 600.

To znači da je za negu kose sada potrebno oko 1.500 dinara, 400 više nego pre dve godine.

Manikir i pedikir – u proseku 3.500 dinara

Zavisi kakvi želite da vam budu nokti, da li je leto i radite li obavezan pedikir, ali recimo da najpopularnija vrsta manikira danas, stavljanje gel laka uz manikir, košta oko 2.000 dinara. I ono što je pre par godina bilo oko 1.200 dinara sada je oko 800 dinara skuplje, što je zaista prilično poskupljenje.

Ima tu raznih opcija, pa i nadogradnje noktiju, ali ovo je prosek.

Takođe, za stopala je pritom cena malo veća, a kombinacija manikir, pedikir plus gel lak na rukama i nogama, recimo, košta oko 3.700 dinara.

Okvirno sada na pedikir i manikir treba dati 3.500 dinara umesto 3.000.

Odlazak kod frizera – u proseku 5.000 dinara

Što se frizerskih usluga tiče, takođe cene drastično variraju od salona do salona, od usluge do usluge. Negde će vam šišanje i feniranje biti 1.500, negde 3.000 dinara. Farbanje je negde 1.500, negde 5.000 dinara. A neki zahtevniji zahvati na kosi mogu biti i preko 10.000 dinara.

Tu su cene prosečno iste kao pre dve godine jer je ponuda zaista vrlo šarena i uglavnom zavisi od salona.

Salonski tretmani – u proseku 4.500 dinara

Najpopularniji kozmetički tretmani lica su higijensko čišćenje, koje je oko 3.000 dinara; mezoterapija je oko 3.000, a hemijski piling 4.800 dinara. Ukoliko se depilira celo telo u salonu, kad se sve skupi uz korekciju obrva to izađe oko 3.000 dinara.

Sve to je u proseku skuplje za oko 500 dinara.

Šminka – u proseku 5.000 dinara

Maskare su u proseku 1.100, palete senki recimo 1.700. Puderi su u proseku takođe 1.700, karmini, bronzeri i rumenila u proseku 800. Ima tu i prajmera, maskara za obrve, olovaka za oči, usne i obrve, hajlajtera, sjajeva za usne – svega i svačega, ali za osnovne mejkap proizvode treba 5.000 dinara.

Dakle za šminku treba izdvojiti oko 1.000 dinara više nego pre dve godine.

I kad se sve sabere, sveukupno moglo bi se reći da je biti žena u Srbiji znatno poskupelo u odnosu na pre dve godine – i nekoliko hiljada.

Naravno, u svemu je moguće tražiti jeftinije opcije, ali i kućne varijante. Uostalom, znamo već da se i holivudske dive neretko kunu u bjuti tretmane koje izvode same kod kuće, pa stavljaju razne maske koje regenirišu kožu, rade piling usana… Možda nije elegantno kao u salonu i svakako će duže trajati, ali značiće ako biste da uštedite. U svemu ipak ne zaboravite da pojedine zahvate poput čišćenja lica, recimo, svakako treba da radi – stručnjak.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram