Koliko je efikasna mezoterapija za podmlađivanje kože

Foto: Shutterstock

Mezoterapija predstavlja nehirurški i minimalno invazivni, a istovremeno klinički dokazan metod za podmlađivanje kože. Metod je još 1952. godine razvio francuski doktor Mišel Pistor, a francuska medicinska akademija ga je, krajem devedesetih godina prošlog veka, uvrstila u oblast klasične medicine.

Upotrebom veoma tankih igala ubrizgavaju se injekcije vitamina C, organskog silikona i hijaluronske kiseline, uz dodatak koktela korisnih nutritijenata. Uz pomoć ovog tretmana koža se neguje iznutra, pri čemu se istovremeno stimuliše i proizvodnja novog elastina i kolagena, koža biva zategnutija i osvežena, glatka i čistija.

Posebno je efikasan na umornoj koži sa izraženim površinskim borama, koja je izgubila volumen. Zahvaljujući mešavini korisnih sastojaka, istovremeno poboljšava izgled, zdravlje i kvalitet kože, jer osim što poboljšava njenu strukturu, istovremeno je i hidrira iznutra.

Ubrizgavanje tankim iglama istovremeno povećava protok krvi u tretiranom području, čime pomažu izbacivanje toksina od kojih koža ubrzano stari, i vraćaju joj preko potrebnu vitalnost.

Tretman mezoterapije u salonu lepote

Pre sprovođenja tretmana, u izabranom salonu lepote, obavlja se pregled, kako bi se utvrdilo stanje i kvalitet kože, i kako bi se, u skladu sa tim napravio odgovarajući mezokoktel. Pre početka procesa koža se dezinfikuje, a uglavnom se na nju potom nanosi i anestetik, mada njegova upotreba nije obavezna. Delovi tela na kojima se radi mezoterapija su lice, vrat i dekolte, šake i teme.

Svaki tretman se sastoji od serije injekcija kratkim i tankim iglama čiji ubodi nisu bolni i nakon kojih ne ostaju tragovi, dok će blagi otok, koji se eventualno može pojaviti u određenim slučajevima na mestu uboda, nestati sam od sebe nakon najviše 15 minuta. Teži se da se aktivni sastojci površinskim ubodima rasporede ravnomerno po koži regije koja se tretira, pa se ubodi uglavnom nalaz e na rastojanju od pola do jednog i po santimetra.

Postupak je moguće obavljati i uz pomoć ’’pištolja’’, uređaja na koji se igla montira i koji omogućava ubrizgavanje više doza uzastopno. Prilikom svakog uboda se daje jedna kap koktela, dok dubina uboda zavisi od stanja kože i trenutka u kom ste se odlučili da počnete sa lečenjem, i kreće se uglavnom od jednog do 4 milimetra.

Nakon završetka bockanja se nanosi gel koji hladi i potom se ispira vodom, a može se, potom, mazati i krema sa zaštitnim faktorom. Rezultati tretmana primetni su par dana nakon podvrgavanja istom, dok se pun efekat primećuje posle nekoliko nedelja, jer je novom kolagenu potrebno određeno vreme da sazri. Radi postizanja dugotrajnijeg i potpunijeg efekta preporučljivo je uraditi 3 do 4 tretmana za redom, sa pauzama od 3 do 4 nedelje između svakog tretmana.

Foto: Shutterstock

Pre i posle mezoterapije

Pre podvrgavanje ovom tretmanu ne preporučuje se konzumiranje alkohola, kako ni tretiranje lica higijenskim sredstvima, dok je upotreba analgetika, kao i bilo kojih lekova koji inače mogu da produže vreme krvarenja, strogo zabranjena.

Mezoterapija lica se ne izvodi kod trudnica, osoba kod kojih postoje određeni poremećaji zgrušavanja krvi, onih koji su skloni alergijama ili imaju bakterijsku infekciju kože. Nakon mezoterapije ne preporučuje se tuširanje, posebno ne toplom vodom, kao ni odlazak u saunu, dok je poželjno izbegavati veće fizičke napore, a šminkanje ne dolazi u obzir minimum naredna 24 časa.

***

Bonus video: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram