Koliko često treba prati džempere i kako ih je najbolje održavati

Koliko često treba prati džempere i kako ih je najbolje održavati
Foto: Shutterstock

Koliko često treba da perete džempere? Većina nas bi se verovatno složila da nije neophodno da perete džemper svaki put kada ga nosite. Međutim, koliko je nošenje i dalje previše? Postoje načini pomoću kojih možemo održati naše džempere u vrhunskoj formi tokom ove zime, a i kasnije.

Dakle, koliko često treba da perete džempere?

Prema ekspertu za toksine iz životne sredine i osnivaču Slightli Greener Tonje Harris, potrebno je u proseku dva do pet nošenja pre pranja, prenosi portal novi.ba.

„Ali to takođe zavisi i od faktora kao što su način na koji se džemper nosi i od čega je napravljen“, ističe Haris.

Na primer, ako ste nosili nešto ispod džempera, to će produžiti vek trajanja vašeg džempera i tako smanjiti broj pranja, kaže ona.

Što se tiče materijala, stvari poput pamuka, kašmira i svile treba oprati nakon dva do tri nošenja, dok se izdržljiviji materijali poput vune ili otpornih sintetičkih mešavina mogu nositi i do pet puta.

Koliko često treba prati džempere i kako ih je najbolje održavati
Foto: Shutterstock

Ukratko, džempere definitivno nije potrebno prati svaki put kada ih nosite, a ako želite da rasporedite vreme između pranja, najbolje je da nosite potkošulju.

Kako održavati džempere tokom svakog pranja?

Uz dovoljno, ali ne previše pranja džempera, postoji još nekoliko korisnih saveta koje Haris preporučuje za produžetak veka trajanja vaših omiljenih odevnih predmeta. Prvo, uvek proverite uputstva za negu na etiketi, bez obzira na materijal.

„Ako mogu da se peru u mašini za pranje veša, perite ih samo na programima za osetljivo ili ručno pranje, u hladnoj vodi“, savetuje Tonja i dodaje da toplota može lako da skupi džempere.

Ako želite dodatnu zaštitu, možete se odlučiti za ručno pranje džempera u kadi ili lavabou sa blagim deterdžentom, napominje Haris.

„Posle pranja osušite džemper, nemojte ga cediti“, upozorava ona.

I bez obzira da li perete ručno ili koristite mašinu za pranje veša, položite džempere da se osuše na vazduhu umesto da ih stavljate u mašinu za sušenje, kaže ona. Na kraju, ali ne i najmanje važno, obavezno ih operite pre nego što ih odložite za toplije vreme kako u njih ne bi ušli mirisi ili mrlje, predlaže Haris, piše 24sata.hr.

BONUS VIDEO: Modni trikovi koje možemo da ukrademo sa Nedelje mode u Parizu