Kleopatrin recept protiv ćelavosti kojim je „lečila“ Cezara

kleopatra ćelavost
Foto: 20TH CENTURY FOX - Album / Album / Profimedia

Verovala je da će mu pomoći.

Kleopatra je na egipatski tron stupila kao vrlo mlada, a umrla je već sa 39 godina. Veruje se da je govorila devet jezika i da joj je zato blago iz mnogih knjiga bilo dostupno. Volela je da izučava geografiju, istoriju, astronomiju, alhemiju, medicinu.

Čuvena je priča o njenim receptima za lepotu, mada je većina njenih rukopisa, nažalost, nestala, kako se veruje, u velikom požaru u kom je izgorela Aleksandrijska biblioteka. Ipak, poznati antički lekar Galen je proučavao njen rad i uspeo da dođe do nekih njenih recepata.

Jedan od njih je bio recept za kremu koja je navodno pomagala muškarcima kod problema sa ćelavošću.

Zanimljivo je da priča kaže da je taj svoj preparat ona nudila i svom ljubavniku Juliju Cezaru, koji je ćelu navodno krio pod lovorovim vencem.

Dve hiljade godina kasnije istoričari su pokušali da odgonetnu sadržaj tog specijalnog losiona, a neki naučnici kažu čak da bi mogao da sadrži aktivne sastojke koji stimulišu rast kose.

Ipak, problem je što se ispostavlja da je taj losion bio izuzetno neprijatnog mirisa i da bi bio veliki izazov za one koji bi pomislili da ga koriste. Evropski i svetski medji su dosta pisali o tome, a u jednom dokumentarcu se kao sastojci navode jednake količine ugljenisanih biljaka i delova životinja, medveđe masti, masti krokodila i zmije, kore od trske, šalitre (kalijum nitrat), katranske vode. U kombinaciji s medom ovaj melem se stavljao na glavu i utrljavao lanenom krpom.

Nimalo prijatno, ali navodno je delovalo, mada priča kaže i da je Cezar vrlo brzo prestao da koristi ovaj preparat.

BONUS VIDEO: Dva načina da svoje obrve dovedete do savršenstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram