„Kamere nas snimaju dok se presvlačimo u Bershki“

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Modna blogerka Branislava Antović objavila je na svom nalogu na Instagramu poruku u kojoj se navodi da je jedna sugrađanka prilikom isprobavanja garderobe u kabini butika "Bershka" u tržnom centru Ušće primetila kameru koja ju je snimala dok se presvlačila.

Ova neprijatnost pokrenula je pitanje zloupotrebe privatnosti u javnim objektima i na javnim mestima.

Pročitajte još:

Naime, kako je napisano u postu koji je Antović podelila, žena koja je primetila da je kamera snima dok se presvlači obratila se zaposlenima i obezbeđenju radnje, ali su se oni, kako navodi, pravili ludi i govorili da to nije kamera.

Međutim, zabrinuta građanka i njen suprug su sve prijavili policiji i potvrđeno im je da je u pitanju kamera, da se rotira za 180 stepeni, te da snima u odličnoj rezoluciji.

U pomenutom postu se, takođe, navodi da su se ženi koja je doživela neprijatnost javili bivši zaposleni ove radnje, koji su potvrdili da kamera snima, ali da navodno te snimke ne sme niko da gleda, osim ako dođe do krađe, kada se snimci ustupaju policiji.

Foto: Instagram screenshot / brana_antovic

Mnogi korisnici društvenih mreža, do kojih je došla ova objava, burno su reagovali i postavili pitanje – kako je ovo uopšte dozvoljeno?

Žene uznemiruje činjenica da se kamere nalaze tačno iznad kabina za presvlačenje, a još više zabrinjava to što nije poznato ko ima uvid u ovakve snimke, za šta se koriste i kako je omogućeno da se snimci iz kabina za presvlačenje naprave.

Brana Antović je putem svog Instagram profila obavestila pratioce o nemilom događaju, te pozvala sve da se pismenim putem obrate grupaciji Inditex, najveće modne kompanije na svetu, u čijem je sklopu i brend Bershka, u čijoj je radnji došlo do incidenta, ali i mnogi drugi brendovi koji se mogu naći u tržnim centrima širom Srbije.

Foto: Instagram screenshot / brana_antovic

Nedavno su pojedini mediji objavili ispovest Beograđanke koja je u kabini butika jednog tržnog centra na Novom Beogradu probala više odevnih predmeta, ni ne sluteći da je sve vreme snima kamera. Nažalost, snimak je procurio i završio na sajtu za odrasle.

I zaista, u Google pretraživaču može se naći više porno sajtova sa snimcima iz kabina za presvlačenje, što je na svom Instagramu objavila i Brana Antović.

U zakonskom pogledu ova oblast je potpuno neregulisana. Snimanje poput ovog nije dozvoljeno, ali ne postoji zakon koji to reguliše. Ovakva vrsta snimanja je nezakonita, predstavlja zadiranje u privatnost i to je krivično delo.

Kontaktirali smo kompaniju Inditex međutim do objavljivanja teksta nismo dobili njihov odgovor.