Kako su izgledale najlepše žene sveta poslednjih 90 godina

Bela Hadid, Selma Hajek, Sofija Loren, Bruk Šilds
Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / Zabulon Laurent/ABACA / Abaca Press / Craig Barritt / Getty images / Profimedia/EPA/MATTEO BAZZI

Lepota je u oku posmatrača - a nekada ceo svet istu ženu vidi kao najlepšu tog vremena. Standardi lepote su se menjali tokom decenija, ali svakom vremenu je zajedničko isto: određene žene bile su lepotice kojima su se svi divili.

Prošle godine je hirirg dr Huan De Silva, korišćenjem računarske tehnologije i drevnih grčkih metoda za merenje nazvanih „zlatni presek“, proglasio Belu Hadid za najlepšu ženu sveta – jer ima savršene proporcije lica.

Pročitajte još:

Od kada poznate ličnosti postoje, istaknute žene u industrijama poput zabave i mode postajale su ikone lepote svog doba.

Ovo su žene koje su u poslednjih 90 godina postavljale standarde lepote.

1930

Kada je počelo „zlatno doba“ Holivuda, prva velika filmska zvezda postala je Džin Harlou. Ova glumica je bila jedan od prvih „seks simbola“. Svi su se divili njenoj plavoj loknastoj kosi, a dobijala je uloge drskih žena, zbog kojih je bila sinonim za strast.

1940

Prvi put se pojavila na filmu kada je imala samo 10 godina, 1942. godine. Uskoro su četrdesete godine XX veka postale njena epoha. Elizabet Tejlor i danas mnogi smatraju jednom od najlepših žena svih vremena. Čuvene su njene „ljubičaste“ oči i tamna kosa.

1950 

Odri Hepbern je uvek na listi najlepših žena svih vremena, a njena karijera počela je pedesetih. Tada je ujedno počela i opsednutost sveta ovom glumicom – njena delikatna građa, krupne oči i neprevaziđena elegancija začarali su javnost.

Ali ista epoha ne može da prođe bez žene koja je bila suprotnost Odri, ali je takođe bila velika lepotica. Merilin Monro i danas zrači seksepilom, a njena plava kosa i obline još uvek izazivaju divljenje. Ona je jedna od najvećih ikona filma koje su ikad živele.

1960

Tokom šezdesetih, italijanska lepotica Sofija Loren postaje međunarodna zvezda. Ona je donela senzualnost koja je odmah postala ideal lepote. Pune usne, savršene obline i zavodljivost, pored ogromnog talenta, donele su Sofiji večnu slavu.

Istovremeno, pažnju Londona i modnog sveta zaokupljuje jedna sasvim drugačija lepotica – Tvigi. Definisala je čitav jedan pravac svojom autentičnom šminkom i oblačenjem. Od tada je modna ikona kojoj se dizajneri uvek vraćaju za inspiraciju.

1970

Sedamdesete su po mnogima bile najluđe godine, a dokaz za to je što je ekscentrična Šer bila proglašena za najlepšu ženu tog vremena. Njena duga kosa i hipi oblačenje bili su oličenje svega što je bilo u trendu u to doba, a njene modne kombinacije iz mladosti se i danas kopiraju.

1980

Neprežaljena princeza Dajana obeležila je osamdesete. Njena gracioznost, smisao za humor i neosporna lepota bili su prepoznati širom sveta. Njenu frizuru su svi kopirali, a njen smisao za modu bio je nepogrešiv.

Tih godina, još jedna lepotica je postala obožavana širom planete. Bruk Šilds je bila na naslovnici kultnog časopisa „Vogue“ već sa 14 godina. Njena bujna kosa i tamne, guste obrve (koje će biti najtraženije godinama kasnije) učinili su je bjuti ikonom tog vremena.

1990

Devedesete su bile godine vladavine supermodela, a na samom vrhu bila je Sindi Kraford. Njena neverovatna figura, bujna kosa i čuvene jagodice izdvojili su je iz grupe pet čuvenih manekenki. „Veliku petorku“ činile su Kristi Turlington, Naomi Kempbel,  Linda Evanđelista, Klaudija Šifer i Sindi.

2000

Latino diva Salma Hajek mami uzdahe i danas, a sve je počelo na samom osvitu XXI veka. Njena uloga Fride Kalo donela joj je slavu, ali i titulu najlepše žene epohe. Sećamo se i njenog čuvenog plesa u filmu „Od sumraka do svitanja“ koji je definicija seksepila.

Njene usne se i dalje traže u ordinacijama plastičnih hirurga –  Anđelina Džoli po mnogima je i danas najlepša žena sveta. Dvehiljaditih godina bila je na vrhuncu slave. Imala je divlju energiju i nikome se nije izvinjavala.

2010

Magazin „People“ je Lupitu Njongo 2014. proglasio za najlepšu ženu sveta. Njena graciozna lepota i odličan ukus kada je reč o modi učinili su je zvezdom svakog crvenog tepiha u tim godinama.

Tehnologija koja proučava simetriju lica svrstala je i Bijonse među najlepše žene sveta. Ona je već pop ikona kojoj takve titule i nisu potrebne, ali nema sumnje da je definisala bjuti standarde tokom ove decenije.

2020

Konačno, doba u kojem živimo pamtiće se po Beli Hadid. Nauka je dokazala da je njeno lice savršeno, ali mnogi negoduju jer sumnjaju da je u pitanju ipak delo platične hirurgije, a ne „majke prirode“. Bez obzira na to, jasno je da je Bela zaista zanosna – a svakako i najtraženije lice našeg vremena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram