Kako se oblače Beograđanke – snimak zbog kog stranci kažu da nemamo ukusa

Foto: Shutterstock

Šta vi kažete?

Beograd godinama turiste oduševljava i privlači hranom, gostoprimstvom, toplinom i raznovrsnošću sadržaja koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Stranci uvek ističu i lepotu naših žena koja ih zadivljuje. Osim toga, čest predmet rasprava i povremeno pogrešno protumačen, jeste stil Beograđanki. Na mrežama se pojavio viralni video snimak na kome se vide neka modna izdanja sa gradskih ulica, a ispod koga u komentarima mnogi pišu da „Beograđanke nemaju stila“. Da li je to tačan prikaz gradske modne scene?

View this post on Instagram

A post shared by Belgradians (@belgradians)

U videu koji je postavljen na Instagram stranici „Belgradians“, primetićete da Beograđanke biraju udobnu i ravnu obuću. Ovo nije toliko iznenađujuće kada uzmemo u obzir da je većina njih krenula na posao ili da završava niz drugih obaveza po beogradskoj kaldrmi ili brdovitim dorćolskim ulicama. Samim tim najviše se mogu videti ravne kožne čizme.

Uz čizme i decembar, tu su i kaputi. Pa šta bi drugo? Kamel, teddy, crni – Beograđanke vole klasiku.

Iako u mnogim kosmopolitskim gradovima možete sresti niz stilova, od ležernog šika do visoke mode, od vanvremenske elegancije do oštrog eksperimentisanja, Beograd drži jedan kontinuitet gde se veliki modni eksperimenti ili drastično različiti modni stilovi retko sreću.

Jedan od izuzetnih aspekata beogradske mode je sposobnost da iznese sofisticirane i elegantne komade uz opuštene i kežual prilike. Kada napravite nekoliko koraka Knez Mihailovom ulicom postaćete svedoci idealne fuzije klasičnih odevnih komada i savremenih trendova.

View this post on Instagram

A post shared by Belgradians (@belgradians)

Video u kojem se tvrdi da „Beograđanke nemaju stila“ izazvao je reakcije, ali važno je zapamtiti da je moda subjektivna i lična, a mišljenje jedne osobe ne predstavlja stilski etos čitavog grada, baš kao ni jedan snimak njegov celokupni stil.

Ne zaboravite da nosite šta vas nosi. Ono što neko može shvatiti kao nedostatak stila može za drugog biti proslava autentičnosti i različitosti.

U skladu sa tim, jedan od komentara ispod video i kaže:

„Niste slikali najbolje stajlinge našeg grada. Mnogo još lepota može da se vidi.“

Sa njim su se složili i drugi.

„Naše žene su jako lepo obučene! Sve je tip top. Samo da josš malo poradimo kolektivno na ponašanju jedni prema drugima!“

„Ko kaže da nisu lepo obučene – laže… Ne vidim ništa preterano ni ništa loše… Svako ima svoj stil, kako se neko oblači ne treba nikoga da zanima niti da osuđuje.“

„Sve su prelepo obučene, ljudi koji ih vređaju apsolutno nemaju pametnija posla nego da vređaju.“

„Lepo, ove godine preovladava bež od glave do pete, kaputi i mantili, ponosna sam na sugrađanke.“

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram