Kako prepoznati kvalitetan nakit?

nakit

Svedoci smo koliko se danas online i internet prodaja proširila i koliko je postala dostupna ljudima širom zemlje ali i sveta bez obzira gde se nalazi sedište neke firme. Sve grane prodaje bilo koje robe i usluga proširili su se toliko na online tržište da je nekada pravi izazov napraviti izbor zbog mnoštva ponuđača i konkurentskih firmi.

Ovo se sve može primeniti i na proizvodnju i prodaju nakita koja je sa razvojem internet tržišta dobila potpuno novu dimenziju. Najveći broj radnji koji se bavi prodajom nakita nalazi se u Beogradu, što je i logično uzimajući u obzir veličinu našeg glavnog grada.

U moru te ponude veoma je važno znati izabrati pravi i kvalitan nakit. A savete u vezi sa tim možete pročitati u nastavku teksta.

Kupujete na proverenom mestu

Jedan od sigurnih načina da se zaštite različih prevara i da budete sigurni u kvalitet onoga što kupujete jeste da svoje poverenje poklonite poznatoj zlatari koja ima tradiciju i nudi garanciju na kupljeni proizvod.

Ranija pozitivna iskustva sa kupovinom u nekoj od zlatara mogu mnogo pomoći, a one stare sa dugom istorijom i tradicijom poslovanja možete naći na teritoriji cele Srbije. Posebno je interesantno koliko starih radnji koje se bave prodajom nakita Beograd krije po raznim svojim ćoškovima.

Ako i prvi put kupujete negde potrudite se da se o toj radnji unapred raspitate, da proverite koliko dugo posluju na tržištu, da proverite komentare i ocene kupaca a što je danas lako u eri interneta.

Kako proveriti kvalitet nakita koji već posedujete?

Postoje razni načini koji omogućavaju da se u kućnim uslovima proveri kvalitet nekog komada nakita. Vrlo često dame proveravaju kvalitet vereničkog prstena kako bi procenile njegovu vrednosti i koliko je verenik odlučio da se potroši. Prvi način jeste da proverite žigove koji bi svaki komad nakita od plemenitog metala trebalo da ima na jasno vidljivom mestu.

Da biste proverili da li vaš komad kupljen kao zlato možda nije legura gvožđa prekrivena zlatinim premazom uzmite bilo koji magnet i ako ga privuče onda je reč o pozlaćenom metalu, pravo zlato nema tu karakteristiku.

Srebro tokom vremena može menjati boju, odnosno dobija tu karakterističnu crnu senku ako se ne održava redovno i pravilno, dok drugi materijali poput platine nemaju ta svojstva.

I još treba da znate da lažno zlato brzo potamni u sirćetu. A da pravi prirodni dijamant neće zamagliti ako izdahnete pravo na njega zbog svoje visoke toplotne provodljivosti.

Ako i dalje imate dilemu, možete otići u najbližu zlatara da to provere za vas. A što se toga tiče i provere nakita većina radnji mogu ponuditi besplatan savet u vezi sa tim.

Najčešće prevare

Iako ne postoji neka zvanična lista šta je to što se najčešće dešava u praksi i kako ljudi u ovoj situaciji mogu biti prevareni mi smo za vas izdvojili neke od najčešćih primera koji su se dešavali kupcima u praksi.

Pre svega, mnogi neregistrovani prodavci nudili su i prodavali srebro kao da je belo zlato, odnosno po mnogo većoj ceni nego što je realno a sve to uz prevaru o tome od čega je nakit napravljen.

Umesto pravih dragulja mogu se koristiti i prodavati lažni ili se mogu stavljati cirkoni koji na njih podsećaju, ali ko ima malo oštrije oko ili iskustvo prepoznaće šta se iza toga krije.

Još jedna vrsta prevare odnosi se na oznake i žigove koji mogu biti lažni ili naknadno utisnuti.