Kako izgleda pristupačna kolekcija modne ikone Ajris Apfel

Foto: Noam Galai / Getty images / Profimedia

Kolekcija koju je modna ikona Ajris Apfel (100) uradila u saradnji s H&M uskoro će biti dostupna u Srbiji.

„Više je bolje, a manje je dosadno“, jeste krilatica kojom se vodi Ajris Apfel, jedinstvena žena u svetu mode, koja je prošle godine dočekala stotu.

Ajris Apfel je ikona stila i jedna od najuticajnijih žena u Njujorku, a njen osećaj za modu je sasvim jedinstven i uvek osvežavajući.

Neverovatan je način na koji kombinuje neobične boje, upečatljive dezene, otkačen nakit – a sve se to ogleda i u kolekciji koju je osmislila za H&M.

Foto: H&M

Odevne komade karakterišu egzotični dezeni i boemski krojevi.

Foto: H&M

Sinoć je kolekcija predstavljena i u Beogradu. Veče je uveličao razgovor na temu autentičnosti, života i mode, između Maje Uzelac, kolumnistkinje i rediteljke, i Branke Petrić, jugoslovenske dive i poznate umetnice.

Foto: Nikola Rudić

Ovim povodom je kreirana i lokalna kampanja sa pop zvezdom Ivom Lorens, influenserkom Unom Krlić, make-up umetnikom Milanom Bauranovim i Majom Uzelac. Oni su na događaju poneli modele i dali svoj glas filozofiji koju promoviše Ajris.

Foto: Nikola Rudić

Apfel je karijeru počela kao kopirajter u Women’s Wear Daily, pre nego što je preuzela ulogu asistenta dizajnerke enterijera Elinor Džonson.

Udala se za Karla Apfela, ljubav njenog života, 1948. godine, a dve godine kasnije zajedno su pokrenuli tekstilnu firmu. Njihov rad je uključivao projekte restauracije u Beloj kući za devet uzastopnih predsednika SAD,a doveo ih je do toga da putuju svetom u potrazi za jedinstvenim i retkim komadima – iskustvo kojem Apfel delimično pripisuje svoj osećaj za stil.

Par je zatvorio posao po odlasku u penziju 1992. godine, ali Ajris je tek tada doživela pravu slavu. Sa 84 godine, posvećena joj je izložba u Metropoliten muzeju umetnosti, a sa 96 godina postala je najstarija osoba po čijem liku je napravljena Barbika.

Kolekciju za H&M opisuje kao razigranu, glamuroznu, preteranu.

„Ovo je moja počast slobodi stila – dokaz da ćete izgledati divno, sve dok ste verni sebi. Prava radost sa modom dolazi od toga da nosite tačno ono što želite, tako da, kada se pogledate u ogledalo, vidite sebe, a ne nekog drugog. Možete biti prefinjeni, ekscentrični, originalni i pomalo divlji, sve odjednom“, poručila je Ajris.

Iris Apfel x H&M kolekcija biće dostupna u H&M prodavnici u Knez Mihailovoj od 31. marta 2022. godine.

***

Bonus video: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram