Kako da odradiš vrhunski pedikir sama

pedikir
foto: Netflix / Everett / Profimedia

Može da ispadne bolje nego u salonu.

Nema mesta strahu od sandala u letnjoj sezoni ako usavršite kućni pedikir.

Čak i u najboljim trenucima, stopala teško da su najglamurozniji delovi tela. I posle meseci skrivenih u čarapama i čizmama, pošteno je reći da je sada vreme za malo nege.

Pre nego što počnete da razmišljate o zabavnim idejama za pedikir, obavljanje malo manje glamuroznog posla pripreme za pedikir kod kuće će obezbediti da vaša stopala u celini izgledaju reprezentativno, piše womanandhome.

Tvrda ispucala koža, raščupane zanoktice i zarasli nokti sa ostacima laka su živi dokaz da su vaša stopala gladna pažnje. Ali uz malo maženja i izbor sjajnih alata, možete dobiti nokte kao iz salona, a sve u udobnosti vašeg doma dok vam je jedno oko na Netflixu.

Možda ste već odabrali laskavi prolećni dizajn noktiju i pronašli svoj novi prepoznatljivi miris među najboljim cvetnim mirisom sezone, pa zašto ne biste posvetili sat vremena i delu kućnog pedikira?

Sastavili smo za vas listu kratkih uputstava ukoliko želite da budete same svoj majstor.

  1. Nedelju dana pre tretmana potopite stomala da ih dobro omekšate i ogulite suvu kožu.

Počnite natapanjem stopala pet minuta u toploj vodi.

Zatim navucite čarape na sat vremena dok gledate TV, skinite ih i isperite.

U narednih nedelju dana ili otprilike najtvrđa koža na vašim stopalima će se odvojiti i oguliti na velike komade.

Naravno, ovo nije idealno ako planirate da izađete u grad u cipelama sa otvorenim prstima i petom, ali ako imate vremena najbolje je pustiti stvari da idu svojim tokom, i prvo nedelju dana raditi ovo.

2. Isturpijajte vaša stopala

Postoji veliki broj fensi sprava koje obećavaju da će ukloniti tvrdu kožu uz minimalan napor, ali ništa nije efikasnije od toga da ih dobro isturpijate sa turpijom za stopala. 

Ono što je važno jeste da je uvek koristite na suvom stopalu.

Kada je koža mokra, ima tendenciju da postane gumenija. Tako da na suvom stopalu možete bolje da je uglačate.

Fokusirajte se na celo stopalo – ne samo na suve pete. Pre nego što se spustite do pete, pogledajte ispod nožnih prstiju i koristite prste da otkrijete izbočine ispod četvrtog ili petog prsta. Ako vidite i osetite liniju izbočina, nežno koristite turpiju da biste uklonili.

foto: PhotoAlto / Profimedia

3. Očistite stopala i isecite nokte

Sada je vreme da uklonite  stari lak i napravite lep, uredan oblik noktiju.

Najbolji pristup je da isečete nokte na nogama pravo i pokušajte da ne skinete beli vrh. Ipak, ostavite malo tog izaslog dela  jerštiti deo vašeg nokta. Ako ih isečete prekratko, mogu nokti početi da vam urastaju.

Što se tiče alata, koristite specijalizovane makaze za nokte, a zatim koristite turpiju da biste se rešili bilo koje oštre ivice.

4. Potopite i omekšajte stopala

Ako ste dovoljno dobro pripremljeni za ovu avanturu da posedujete jednu od onih kadica za stopala, uključite je i pustite seriju.

Ako ne, napunite lavor vrućom vodom, stavite šaku aromatične soli za kupanje ili nekoliko kapi eteričnih ulja i potopite stopala najmanje 15 minuta.

Ukoliko želite dodatan efekat možete iskoristiti i neki od pilinga za stopala.

5. Izmasirajte vaša stopala

Nežno obrišite stopala peškirom i jedno 15 minuta ih masirajte utrljavajući u njih kremu za stopala.

Omotajte ruke oko stopala, tako da vam se palčevi sastaju u luku. Nežno pritiskajte dok pomerate palčeve ka spolja u T pokretu prema nožnim prstima, kružite unazad i ponavljajte.

6. Sredite zanoktice i nokte

Podrezane i uredne zanoktice su razlika između uglađenog pedikira salonskog kvaliteta i očigledno pokušaja „uradi sam“ pedikira, ali važno je da zanoktice odradite nežno i da se ne zanosite.

Osušite stopala i nanesite omekšivač zanoktica na područje zanoktica, zatim nežno gurnite zanoktice unazad pomoću gurača i sredstva za čišćenje zanoktica, a onda možete koristiti klešta da nežno odsečete mrtvu kožu koja je gurnuta nagore.

Ako imate problema sa žutim noktima to vrlo lako možete da rešite tako što ćete natopiti vatu limunovim sokom i dobro protljati nokat kako bi mu vratili prirodnu boju.

Ako imate problema sa slabim noktima, možete naneti neki od lakova koji hrane i štite nokatnu ploču.

foto:Zero Creatives / ImageSource / Profimedia

7. Nalakirajte nokte

Veliko finale vašeg kućnog pedikira, a za mnoge i najzanimljiviji deo, jeste lakiranje noktiju.

Koristite separatore za nožne prste – ili vatu između svakog prsta – da biste lakše došli do tih sitnih noktiju.

Priprema je sve kada naučite kako da farbate nokte, tako da dobro pripremite vaše nokte pre nego što počnete da ih mažete. Ukoliko imate, bilo bi dobro da prvo stavite bazni premaz preko noktiju kako boja iz laka za nokte ne bi oštetila vaše prirodne nokte. Lak mažite u dva tanka sloja i završite bezbojnim top coat prelivom.

***

Bonus video: Dva načina da svoje obrve dovedete do savršenstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram