Kako da nosiš belo od glave do pete, a da ne izgledaš kao medicinska sestra

Belo
Giambattista Valli, Foto: Archivio Mezzanotti / Shutterstock Editorial / Profimedia

Lako se prlja, ali izgleda fenomenalno.

Piše: Katarina Milovac

Bela je sinonim za leto i nikada neće izaći iz mode. Nošenje bele boje ima svoje prednosti, a ključna je ta što vam može pomoći da se rashladite po toplom vremenu zahvaljujući njenoj sposobnosti da reflektuje sunčeve zrake umesto da ih apsorbuje. Isto tako može biti jako nezgodna boja za nošenje jer se lako prlja.

Tokom istorije, svetle nijanse su se poistovećivale sa slobodnim vremenom i praznicima. Visoko društvo je tokom leta nosilo belu boju i ona je vremenom postala svojevrstan statusni simbol. U Sjedinjenim Američkim Državama postojalo je pravilo da se bela nosi samo posle Dana sećanja i do Praznika rada.

Bogati Amerikanci su svoje odmore provodili u luksuznim hotelima, u kojima je bela odeća koju su nosili na tim mestima postala sinonim za lakoću, lepotu i novac. San se završava početkom septembra kada se vrate na posao i kada uđu u tipičnu radnu uniformu koja je u tamnijim bojama.

Danas je to nasleđe izgubilo značenje: bela je i dalje jedna od najomiljenijih boja letnje sezone, ali ne nosi se samo tada. Nosi se i zimi i neizostavan je deo minimalističkih ormara.

Uskladite nijanse

Postoji nekoliko različitih nijansi bele, od slonovače do krem i da biste postigli čist, elegantan izgled važno je da ih dobro uklopite. Ako je jedan komad mnogo svetliji od drugog to će automatski učiniti da drugi komad izgleda prljavo.

Aksesoari

Beli autfit možete u potpunosti promeniti dodavanjem aksesoara u smelijim bojama. Metalni nakit, šarene marame, drečave cipele ili torba prave sjajan kontrast i daju vašem autfitu dubinu.

Tekstura

Eksperimentisanje sa različitim teksturama će učiniti da vaš izgled dobije novu dimenziju. Monohromatski komadi umeju da budu dosadni ali ako se poigrate sa materijalima nećete izgledati previše “obično”.

Proporcije

Svi znamo da crna boja čini da izgledamo mršavije, dok je bela po tom pitanju nezahvalna, jer nas širi. Zbog toga je neophodno stvoriti oblik kada nosimo potpuno belu odeću. Ako nosite donje delove koji su širi, uvucite gornji deo. Ovo takođe funkcioniše i obrnuto. U slučaju haljina, uz pomoć kaiša možete dobiti siluetu peščanog sata.

U nastavku su odevni komadi koji će biti u centru pažnje ove sezone. Bez obzira da li ćete leto provesti u gradu ili negde na moru, ove bele kombinacije će sigurno biti inspiracija za vaše oblačenje po toplom vremenu.

5.490 RSD, Foto: Mango/Promo
2,590 RSD Foto: Berška/Promo
6,590 RSD Foto: Zara/Promo
5,490 RSD Foto: Mango/Promo
3,290 RSD Foto: Stradivarijus/Promo
3,290 RSD Foto: Zara/Promo