Kad sledeći put pomislite nešto loše o estetskoj hirurgiji, pogledajte slike pre i posle dr Malivuković

estetski zahvati
Foto: Shutterstock/Privatna arhiva

Koliko plastična hirurgija zaista može da nam pruži bolji osećaj u sopstvenom telu?

U večnoj želji da što duže budemo lepi i mladoliki kao rešenje se nametnu estetski zahvati. Ipak, to ume da bude mač sa dve oštrice – koliko puta smo čuli da je neko doslovno upropastio lice ili telo jer je ili preterao sa zahvatima ili ih je radio kod nestručnih lica. Ohrabrujuće u svemu su dobri primeri koji pokazuju koliko plastična hirurgija zaista može da nam pruži bolji osećaj u sopstvenom telu.

Dr Ana Malivuković, specijalistkinja plastične i rekonstruktivne hirurgije, za Zadovoljnu izdvaja pet najboljih primera iz svoje prakse.

Kako kaže, najčešći estetski zahvati kod nas su uvećanje i podizanje grudi, zatezanje stomaka i kapaka i korekcija nosa.

Uvećanje dojki

PRE Foto: Privatna arhiva

Za početak, doktorka Malivuković priča šta je važno da znamo pre ovih zahvata, ako bismo, recimo, da uvećamo grudi.

„Estetska hirurgija je deo plastične i rekonstruktivne hirurgije kojoj je cilj popravljanje spoljašnjeg izgleda. Indikaciju za operaciju postavlja pacijent i hirurg je tu da hirurškom intervencijom pomogne pacijentu i hirurškim zahvatom postigne željenu korekciju. Koliko je bitno da lekar razume želje pacijenta, toliko je važno da i pacijent razume ograničenja i mogućnosti procedure.“

POSLE Foto: Privatna arhiva

Na prvom mestu po učestalosti operacija je svakako preoblikovanje grudi, uvećanje sa ili bez podizanja, kaže naša sagovornica.

„Na konsultacijama odredimo tip i veličinu proteza koje odgovaraju grudnom košu i dojkama pacijentkinje, kakav je kvalitet kože i da li ima rizika za neadekvatno zarastanje ili pridružene bolesti, gde moramo biti oprezniji. Pored svega toga, zadovoljstvo operacijom nakon uvećanja grudi je sigurno 95-100 odsto pacijentkinja.“

Podizanje dojki i zamena proteza

Osim uvećanja dojki, vrlo traženo je i podizanje grudi. Doktorka Malivuković predstavlja i primer zamene proteza – okrugle proteze nakon 10 godina zamenjene su anatomskim.

PRE Foto: Privatna arhiva

„U savremenoj estetskoj hirurgiji sa razvojem laserskih tehnika, različitih implantata za uvećanje grudi, zadnjice, brade, različitih mašina koje nam pomažu u preoblikovanju lica i tela, možemo jako puno promeniti, ulepšati i unaprediti, ali moj cilj je uvek da pacijenti izgledaju prirodno i da imaju svoj autentični izgled i zadrže svoje karakteristike, a da budu najbolja verzija sebe“, kaže doktorka i dodaje da je preoblikovanje dojki godinama na prvom mestu ovih operacija.

POSLE Foto: Privatna arhiva

Zatezanje kapaka

„Za operaciju korekcije kapaka je slična situacija, lako se podnosi, obavlja se u lokalnoj anesteziji, jednostavan je postoperativni tok i jako visoka stopa zadovoljstva pacijenata.“

Foto: Privatna arhiva

Doktorka napominje i da svaka hirurška procedura ima svoje rizike i moguće komplikacije, ali što je najvažnije, i ograničenja.

„Pre svega, za pacijente je jako važno da budu edukovani oko same procedure, da znaju šta mogu da očekuju i u samom operativnom i u postoperativnom toku i da imaju realne zahteve. Tako smanjujemo i mogućnost nezadovoljstva samim ishodom intervencije.“

Korekcija nosa

PRE Foto: Privatna arhiva

„Kada pričamo o operacijama nosa, tu je već druga situacija. Najčešće kombinujemo funkcionalnu i estetsku proceduru, ali kako se nos sastoji i od hrskavičavog i od koštanog dela, sluzokože i potkožnog tkiva, postoji veći rizik za ožiljne promene unutar nosa, resorpciju ili reakciju tkiva. Statistika kaže da se svaki deseti pacijent nakon operacije nosa reoperiše“, napominje doktorka.

PRE Foto: Privatna arhiva

*

POSLE Foto: Privatna arhiva

*

POSLE Foto: Privatna arhiva

Zateznje stomaka

PRE Foto: Privatna arhiva

Dobar primer estetske hirurgije je i zatezanje stomaka nakon blizanačke trudnoće i rekonstrukcija prednjeg trbušnog zida.

PRE Foto: Privatna arhiva

„Osim korekcija grudi, moje omiljene operacije su svakako operacije stomaka, posebno nakon trudnoća i dojenja, popularno nazvane mommy makeover. Tu se najčešće kombinuje uvećanje i podizanje dojki sa korekcijom viška kože i rekonstrukcijom prednjeg trbušnog zida. To svakako vraća bolju liniju i samopouzdanje koje nakon porođaja može biti poljuljano. Uz te intervencije se kombinuju i liposukcija i podmlađivanje intimne regije, ukoliko je to potrebno“, zaključuje doktorka Malivuković.

POSLE Foto: Privatna arhiva

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram