Jedine sandale koje su u trendu od 1955: Nekad ih je nosila Džeki Kenedi, a danas najbolje obučene žene sveta

kapri
Foto: Toulouse / Goff Photos / Profimedia

Kapri sandale su simbol mediteransko-italijanskog stila i iako se zovu kao bajkovito mondensko ostrvo, ne nose se samo na odmoru.

U ovom savršenom kutku Italije, gde se uske ulice prepliću duž obale, imate osećaj da ste u oazi luksuza bez previše kompromisa. Tu zvezde iz celog sveta dolaze na leto da prošetaju u šortsevima, laganim haljinama i neizbežnim kapri sandalama. Čak ni Džeki Kenedi Onazis nije mogla da im odoli.

Džeki
Foto: Settimio Garritano supplied by PacificCoastNews.com / Pacific coast news / Profimedia

Zapravo daleke 1971. ju je u ravnim kožnim japankama fotografisao jedan lokalni zanatlija. Džeki ih je tada nosila u kombinaciji sa širokom lepršavom suknjom i velikim sunčanim naočarima, kao prava diva.

Od tog trenutka, kapri sandale postale su simbol mediteransko-italijanskog stila i pretvorile su se u najpoželjniji suvenir koji ćete s mora doneti kući, za sebe ili kao poklon.

Džeki Kenedi Onazis nije jedina koja ih je nosila. Švedska novinarka Pia Lindstrom, u društvu svoje majke Ingrid Bergman, takođe je uslikana u kultnim sandalama.

View this post on Instagram

A post shared by Emily B (@chimesatmidnight)

Na fotografiji iz 1955. njih dve zajedno šetaju ulicama Kaprija u kožnim ravnim japankama, šortsevima i slamnatim torbama.

Kapri sandale su ideja Dajane Vrilend

Dajana Vrilend, ikona modnog izdavaštva, stigla je u Pompeju 1935. godine i, na ulicama grada koji je tragično ostao ukočen erupcijom Vezuva, primetila je jedan ljubavni par. On je nosio ravne japanke sa kaišićem oko skočnog zgloba fiksiran iza pete. Odmah je napravila skicu da bi odštampala tu sliku na papiru i, kada je stigla na Kapri, dala je da joj iste sandale napravi lokalni majstor. Tako su nastale savršene sandale za leto, koje su kasnije postale simbol ostrva i italijanskog leta.

Kako pričaju stanovnici Kaprija, zvezde 60-ih i 70-ih su dolazile u butike u Via Camerelle da bi izabrali svoje kožne japanke, pa ne čudi što je taj model za kratko vreme preimenovan u „kapri“.

Kapri sandale od uličnog stila do crvenog tepiha

Danas poznati ne mogu bez njih u svojim letnjim stajlinzima. Japanke koje se prodaju u buticima Pozitana, na Kapriju ili duž obale Amalfi kopiraju i velike modne kuće, a polazna su tačka za pakovanje kofera za letnji odmor. Nose se uz osnovne stvari, poput pripijene rebraste haljine, šortsa ili maksi suknje, ali i uz farmerke.

Ako tražite inspiraciju, pogledajte fotografiju Izabel Gular.

Izabel Gular
Izabel Gular Foto: AGEN / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Od Sijene Miler dolazi modna ideja za nošenje ultra ravnih japanki čak i u gradu, uz farmerke.

Sijena Miler
Sijena Miler Foto: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

Zvezde su ih nosile i na crvenom tepihu – model Nadin Leopold uz elegantnu belu haljinu, a manekenka Lija Kebede na Filmskom festivalu u Kanu ove godine.

kapri
Foto: Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram