Jabučna kiselina: Novi bjuti trend za baršunastu kožu

Moda i lepota 18. avg 202017:06 > 11. maj 2021 12:11
jabučna kiselina
Foto: BIAG/LASTARPIX / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Voćne kiseline već neko vreme su poznate u svetu tretmana za ulepšavanje. Ipak, jabučna kiselina je novi trend za koji kažu da garantuje baršunastu kožu lica.

Alfa-hidroksi kiselina dobijena iz jabuka jedna je od nežnijih, ali iako nije jaka, te ne izaziva neželjene efekte, ona je vrlo delotvorna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by уход ⓑⓔⓐⓤⓣⓨ обзоры (@kosmetulya) on


To je zapravo posebna vrsta alfa-hidroksi kiseline (AHA) – voćna kiselina koja se prirodno nalazi u jabukama i kruškama. Kao i druge AHA kiseline, uklanja gornji sloj kože što zauzvrat izglađuje teksturu kože, bledi kožne mrlje i čisti pore. Međutim, ona se prilično razlikuje od drugih kiselina.
Njeni molekuli su veći nego kod ostalih alfa-hidroksi kiselina poput glikolne i mlečne. To smanjuje njen prodor u kožu, čineći je nežnijom i, kao rezultat, može se nanositi na kožu dva puta dnevno, ujutru i uveče. Dakle, ona je dobra alternativa kiselinama za koje se zna da umeju da izazovu iritacije na koži i da ih treba primenjivati isključivo uz savet stručnjaka.

Pročitajte još:

Jabučna kiselina je naročito pogodna za one sa osetljivom kožom kojima trebaju nežni proizvodi. A pošto je nešto manje efikasna od ostalih kiselina, jer ne može prodreti toliko duboko u kožu, može se po potrebi kombinovati sa drugim AHA i BHA kiselinama. Ipak, ne sme se koristiti u dodiru s retinolom, pa je svakako bolje da se pre tretmana posavetujete sa kozmetičarem.

Pored svega toga, jabučna kiselina sadrži i humectant, sastojak koji privlači vlagu i zardžava je u koži. Osim što je odlična kao piling, jabučna kiselina je stoga i hidratantno sredstvo koje kožu čini vlažnom. Takođe, ona održava stabilnu pH vrednost kože, a to štiti njen omotač i celokupno zdravlje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram