Istina o starenju: Šta se zapravo krije iza straha od bora

Foto: Microfile.org / Shutterstock

Vreme je da otvorimo oči.

Usred svih velikih problema u svetu ovih dana, salva obmanjujućih članaka i reklama protiv starenja predstavlja nam taj prirodni proces kao užasan aspekt ljudskog stanja, piše naučni novinar Robert Roj Brit za „Elemental“.

Tako počinjete da osećate paniku zbog prve bore u vašim tridesetim, zbog potpuno normalne sklonosti da zaboravite gde su vam ključevi, ili činjenice da vam se ukus za garderobu promenio.

Bez obzira koliko se govorilo o suplementima, namirnicama i kozmetici koja zaustavlja starenje, taj proces je jednostavno nepovratan.

Nauka nikada nije otkrila nijedno voće, povrće, dodatak ishrani, kremu, pilulu ili napitak koji može sprečiti ili preokrenuti starenje. Čak vas ni koriščenje svih tih stvari zajedno neće učiniti mlađima. Jednostavno ne postoji eliksir protiv starenja.

Sadržaj koji sugeriše da hrana, kreme ili pilule mogu da zaustave ili preokrenu starenje, šalje lažnu i nezdravu poruku, podstičući krivicu i brigu, ali i kupovinu i druge radnje koje nas dovode do razočarenja kada se pogledamo u ogledalo. Jer, nakon jedenja kelja, uzimanja kolagena i kurkume, mi i dalje – starimo.

Foto: Shutterstock

Nemojte pogrešno shvatiti: kelj je dobar za vas. Ali nije čudotvorna hrana.

Kao i većina voća, povrća i bilo koje zdrave hrane, kelj je stavka koju možete da stavite na dugačku listu pametnih izbora, kako biste usporili proces starenja, sprečili bolesti i povećali svoje šanse da život provedete u relativno dobrom fizičkom i mentalnom zdravlju.

Da li je starenje zaista toliko loše?

Osim što podstiču lažnu nadu i uzrokuju stres, antiejdž saveti doprinose kulturi u kojoj svesno ili podsvesno odbacujemo „starije ljude“ jer nemaju vitalnost da produktivno doprinesu društvu. U stvarnosti, svi možemo naučiti mnogo o starenju upravo od starijih ljudi, za koje se ispostavilo da su u proseku mnogo srećniji od ljudi u srednjim godinama — delom zato što prestaju da brinu toliko o činjenici da stare.

Kompanije koje prodaju proizvode protiv starenja imaju ogroman profit. Tržište proizvoda koji obećavaju da će sprečiti bore, staračke pege i opadanje kose vredi više od 11 milijardi dolara u Sjedinjenim Državama i 34 milijarde dolara širom sveta. Još više se troši na injekcije botoksa i druge kozmetičke procedure koje imaju za cilj da preokrenu starenje. Nema sumnje da će takvih proizvoda biti i kad svi mi nestanemo, ali možemo da izaberemo da ne trošimo svoje resruse pokušavajući da zaustavimo nezaustavljivo.

Ipak, postoje određene životne navike koje definitivno mogu povećati vaše šanse da živite duže i ostanete zdraviji. Jedino na taj način možete da usporite procese starenja u vašoj koži, kostima i mozgu.

Foto: Shutterstock

Ali biće potrebno više od nekoliko smutija od borovnice i kelja, trbušnjaka ili suplemenata. Umesto toga, trebalo bi da se okrenete životnim izborima za koje je nauka pokazala da su pametni.

Pokrenite se tako što ćete se baviti aktivnostima u kojima uživate. Ispunite ishranu mahunarkama, voćem i povrćem i izbegavajte prerađenu hranu.

Družite se sa prijateljima i voljenim osobama i svakodnevno izazivajte svoj um. Oslonite se na strategije za smanjenje stresa i anksioznosti.

Nadoknadite važne sastanke kod doktora. Provodite što više vremena na otvorenom.

Održavajte dobru higijenu sna. Izbegavajte pušenje i alkohol. I najzad – prihvatite starenje otvorenog uma.

***
BONUS VIDEO: Poznate žene koje izgledaju sve bolje kako stare

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram