Gde je danas prelepa Srpkinja koja je krasila naslovnicu Voga

ivana stankovic
Ivana Stanković Foto: Zoran Lončarević

"Bilo je mnogo zanimljivih situacija u mom životu koje su gotovo filmske."

Piše: Ivona Dubičanin

Ivana Stanković (48) je naša najpoznatija manekenka i supermodel. Druga po redu Srpkinja koja se našla na naslovnici prestižnog Vogue-a, radila je za najpoznatije svetske modne brendove, izdala je autobiografsku knjigu i uspela ono što nijedna naša manekenka nije.

U srednjoškolskim danima je počela da se bavi manekenstvom, prvo za domaće brendove, a onda je dobila poziv modne agencije Ford nakon čega se seli za Njujork, pa poslednje dve godine srednje škole završava vanredno.

Ivana Stanković Foto: E-Stock

Svetsku slavu u manekenstvu je postigla pozirajući za naslovnu stranu španskog Vogue-a 1994. godine i time postala jedina Srpkinja koja se u novijoj istoriji našla na naslovnici ovog prestižnog modnog časopisa.

Radila je za razne svetske modne kuće i brendove, kao što su Donna Karan, Versace, Roberto Cavalii, Calvin Klein, Gucci, Armani, Dolce & Gabbana, Missoni I drugi. Ivana je poznata i po tome što je za modni brend Police radila kampanju zajedno sa glumcem Brusom Vilisom, a bila je zaštitno lice modne kuće Armani. Svetskim pistama je šetala zajedno sa top modelima kao što su Naomi Kembel, Kejt Mos, Sindi Kraford, Krisi Terlington, Klaudijom Šifer, Lindom Evangelistom i mnogim drugim supermodelima.

Iako prepoznatljiva po svom vitkom telu i dugoj braon kosi, na nagovor Đorđa Armanija, čija je bila muza, ona je svoju kosu ošišala na kratko.

„Armani je gospodin, on je jednako stil. Na kraju su me on i njegovi saradnici nagovorili da se ošišam iako ja to nisam htela. Uvek mi je bio san da imam dužu kosu, sa njom izgledam i lepše i mlađe“, prisetila se u jednoj emisiji Ivana.

I dok je uživala u saradnji sa Armanijem, ispričala je da je saradnja sa Kelvinom Klajnom bila veoma zahtevna.

„Ali, kada sam čula koliko ću biti plaćena po satu za to da na meni probaju i šiju modele, kao i da će sa mnom da radi Kejt Mos, predomislila sam se“, prisetila se Ivana.

Nakon svih uspeha u modnom svetu, Ivana je odlučila da napiše svoju prvu knjigu – autobiografiju „Bez daha“.

U intervjuu za časopis „Dan“, Ivana je ispričala šta ju je „nateralo“ da napiše ovu knjigu.

“Bilo je mnogo zanimljivih situacija u mom životu koje jesu gotovo „filmske“, ali, situacija koja me je zaista podstakla da odlučim da napišem svoju autobiografiju bila je jedna svađa kojoj sam prisustvovala. Naime, preda mnom su se jednom posvađali čuveni kreator Kelvin Klajn i top model Kejt Mos, inače njegova muza. Zapravo, presudan je bio neverovatan rasplet te svađe”, rekla je Ivana 2011. kada je i objavila svoju knjigu.

Pored proslavljene svetske karijere u modelingu, izdavanja knjige, Ivana je imala i sopstveni šou „Prvi srpski top model“ koji je emitovan tokom 2011. godine.

Ivana se više se ne bavi manekenstvom, povremeno daje intervjue, a o njenom privatnom životu se malo zna.

***

Bonus video: TOP 10 najlepših srpskih brineta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram