Frizerka otkrila što se farba slabije prima na sede dlake

Foto: Carlos Valle / Alamy / Alamy / Profimedia

Ali i kako da farba traje duže...

Jedna frizerka iz Velike Britanije, na svom Tik-Tok profilu često deli savete o nezi kose, a ovog puta je otkrila zašto nam je s godinama sve teže da prikrijemo sede vlasi, kao i kako farba za kosu, uz nekoliko jednostavnih koraka, može duže da potraje.

Naime, ona je objasnila da je seda kosa uopšteno gušća i da ima grublju teksturu u odnosu na kosu iz mlađih dana, a da naše teme vremenom proizvodi manje ulja. Pored toga, prema njenim rečima, kutikula sede dlake je malo čvršće zbijena i ne dopušta da boja ili voda prodru. Sve to u kombinaciji dovodi do toga da boja prebrzo izbledi ili da se jednostavno loše “primi” na dlaku.

“Kod sede kose pre farbanja treba omekšati kosu s malo peroksida koji se stavlja direktno na sede dlake kako bi se otvorile kutikule da boja bolje prodre”, kaže ona.

Takođe, kaže da je dobro i da boju dva puta nanesemo na teme i da treba da pazimo na to da se, pre farbanja, silikoni, sprejevi i pena dobro isperu.

Njen savet je i da ne koristimo tvrdu vodu, kao što je ona sa visokim procentom minerala poput kalcijuma i magnezijuma. Radi se o tome da tvrda voda može da prouzrokuje da se minerali zalepe za kosu i na taj način stvore film koji ometa da vlaga i hranjivi sastojci prodru u dlaku, što na kraju rezultuje suvim i lomljivim dlakama koje su sklone pucanju.

Savetuje da, ukoliko kosu ipak peremo tvrdom vodom, obavezno koristimo šampon za duboko pranje, jer će on sa dlake ukloniti “zarobljene” naslage minerala, piše Azra.

***

Bonus video: Trikovi za punđu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram