(FOTO) Urnebesne frizure Beograđanki na košavi

Moda i lepota 07. dec 202011:14 > 11. maj 2021 12:10
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Prve dane decembra obeležila je košava koja dostiže olujne jačine. Uprkos jakom vetru, mnogi su ipak odlučili da izađu u šetnju, koja nam je gotovo jedina preostala bezbedna aktivnost. Frizure su zato "stradale".

Ulice Beograda vrvele su od ljudi, međutim užitak sunčanog jesenjeg dana kvario je dosadan i jak vetar.

Košava je bila urnebesan frizer Beograđanki – pa je naš fotograf zabeležio neke zaista jedinstvene frizure.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će do 10. decembra u košavskom području duvati jak i olujni jugoistočni vetar, a na jugu Banata i sa orkanskim udarima.

Kako je navedeno u upozorenju objavljenom jutros na sajtu RHMZ, najjači udari vetra očekuju se danas pre podne na jugu Banata – od 100 do 140 km/h (28 do 40 m/s), a u Beogradu od 70 do 80 km/h (20 do 23 m/s).

U ostalim danima udari košave na jugu Banata biće uglavnom do 100 km/h (do 28 m/s), a na području Beograda do 60 km/h (17 m/s).

Inače, Aleksandra Travica iz RHZM otkrila je da je najjača košava na našim prostorima registrovana 1972. godine u Vršcu.

“Tada je duvao vetar orkanske jačine – oko 48 metara u sekundi, što je oko 173 kilometra na čas. To je jačina vetra koja čupa drveće iz korena, kida saobraćajne znakove i nosi krovove”, kaže meteorološkinja.

Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Travica nas je podsetila i  na to da nam košava stiže kada se hladan vazduh prebaci preko Ukrajine i Moldavije, pa naiđe na Karpate kao planinsku prepreku. Košava se provlači kroz useke i klisure i do nas na kraju stigne dolinom Dunava.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram