Duška Jovanić zna kako da ti koža i u menopauzi – blista

Menopauza ne mora da znači - kraj

Menopauza je, bez sumnje, poseban period u životu žene. Ali mnoge žene ga dožive kao kraj – kraj reproduktivnog perioda, kraj mladosti, pa čak i kraj zavodljivosti i lepog izgleda.

Međutim, to je potpuno pogrešno poimanje menopauze, kaže doktorka Katarina Bajec u podkastu Meno Talks, serijalu vodećeg dermokozmetičkog brenda Vichy posvećenom menopauzi.

vichy
Foto: Vichy

Povodom Svetskog dana menopauze koji se obeležava danas 18. oktobra, kroz platformu #MENOTALKS i Facebook grupu #NemaPauze u menopauzi cilj je da se podstakne otvoreniji razgovor o menopauzi i da se ukaže na važnost preduzimanja preventivnih mera kako bi svaka žena zakoračila hrabro u novo razdoblje života.

Baš o tome je govorila i dr Katarina Bajec.

Foto: Vichy

„Menopauza je jedan nov divan i poseban period u životu svake žene. Uostalom, medicina i tehnologija napreduju i ženi zaista omogućavaju da neguje svoj izgled, svoju mladost i da uživa u tom novom perodu u kom se nalazi, napominje dr Katarina Bajec.

Ona je tim povodom ugostila dve sagovornice – doktorku Olgu Osipov, dermatološkinju, i Dušku Jovanić, urednicu, spisateljicu i jednu od najpoznatijih novinarki stare Jugoslavije.

Za početak dr Osipov je otkrila kako to žena treba da neguje kožu u menopauzi.

Foto: Vichy

„Menopauza se javlja oko godnu dana nakon prestanka menstruacije, a nekoliko godina pre toga se javlja perimenopauza. U tom periodu dolazi do promena u organizmu, pa i u koži. Ženski hormoni dosta utiču na produkciju kolagena i elastina koji nam čuva kožu i smanjuje pojavu bora i drugih znakova starenja. Osim toga, nagomilavaju se spoljašnji štetni utcaji poput gomilanja zagađenja i to se dodaje na prirodno starenje kože. Zato treba da to pokušamo da popravimo negom kože.“

Stoga rutinu treba promeniti, pre svega, jer je koža u tom periodu više suva.

„Postepeno treba uvoditi kreme koje sadrže više lipida, ceramida, kako bi se jačala zaštitna uloga kože. Pritom, treba da izbegavamo sve one preparate koji mogu da isuše kožu – dakle, ne treba koristiti preterano jake gelove za čišćenje. U svemu ne treba da zaboravimo dodatnu zaštitu i negu, a to su zaštitni faktori u kremama“, kaže doktorka.

A kako zapravo izgleda ta dnevna rutina, pričala je Duška Jovanić.

„Kožu smatram najboljim aksesoarom. Tu ne mislim na cenu nego na to da, ukoliko imate negovanu kožu u bilo kom periodu svog života, sve drugo će pasti u drugi plan i zračićete. Ja bih se uvek odrekla jednog para cipela da bih mogla da se negujem i to me je uvek držalo. Naravno, moja dnevna rutina se menjala, ali ja lice zagnjurim u lavabo pun leda, zatim koristim serume od kojih je koža blistavija. A kada sam primetila da mi je koža suvlja nego ranije, počela sam da koristim kreme za suvu kožu, antirid za predeo oko očiju i uvek zaštitni faktor pre bilo koje podloge za šminku. Takođe, skidanje šminke je obavezno, vrlo je važno da na spavanje idete sa čistom kožom.“

A gde žene greše i šta u menopauzi ne treba da rade, ali i koje sastojke treba da biraju u kremama i zašto je u svemu važan Neovadiol, pogledajte u videu na početku teksta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram