Domaći dizajneri su vam papreni? Evo kako formiraju cene

foto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Koliko zapravo košta proizvodnja jedne košulje?

Mnogi smatraju da su cene domaćih dizajnerskih proizvoda paprene i nekako smo stalno rastrzani između toga da želimo da podržavamo domaću dizajnersku scenu, ali nam deluje ptererano da košulje i majice plaćamo više od pet hiljada. Koliko puta ste čuli rečenicu – što kad za duplo manje para mogu sebe da častim sa dva komada u nekoj od prodavnica brze mode.

Sa druge strane, bilo bi lepo da počnemo da vodimo računa o gomilanju nepotrebne garderobe i tako svedemo svoj orman na nekoliko kvalitetnih stvari koje će nam trajati duži vremenski period kako bi izbegli stvaranje nepotrebnog haosa u našim ormanima, a na sve to, bilo bi još dobro i da se ekološki osvestimo pa da kupujemo isključivo od proizvođača koji vode računa o našem životnom okruženju i imaju takozvanu organsku proizvodnju.

Kada se sve ovo stavi na papir, ispada da nam na kraju meseca ne ostane para ni da kupimo viršle, pa ljudi sa pravom negoduju kada im se ponude skupi proizvodi.

Međutim, ispostavilo se da i proizvođači ne vole što su cene njihovih proizvoda nešto veće, pa je tako jedan eco brend, Cozy, iz Beograda, na Instagramu podelio sa svojim pratiocima koliko zaista košta jedna njihova košulja.

Foto: Promo/ Instagram/ cozy2wear

Vidimo i da kada oni na papir stave utrošeni materijal, usluge šivenja i dostavu, i njima na kraju meseca ostane taman toliko da isplate plate svojim radnicima.

U svakom slučaju, uvek se više isplati na duge staze podržati domaći brend i tako pospešiti domaću proizvodnju. Umesto tri majice u Zari ili Mangu, kupite sebi jednu košulju za koju ste sigurni da će vam dugo trajati i koja je proizvedena lokalno.

#related-news_0

***

Bonus video: Kako u beogradskom ateljeu nastaje jedan šešir

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram