Dior oživljava legendarni foto-sešn na Akropolju

dior akropolj
Foto: Rick Gold / Capital pictures / Profimedia

Grčko centralno arheološko veće odobrilo je korišćenje nekoliko velikih arheoloških spomenika, među kojima Akropolj, za fotografisanje za francusku luksuznu modnu kuću Dior.

Veće je jednoglasno potvrdilo taj projekat, rekao je jedan zvaničnik ministarstva, prenosi agencija Frans pres.

Fotografisanje će se odvijati i u Odeonu Heroda Atika, u podnožju Akropolja, u drevnoj Agori, hramu Posejdona na rtu Sounion blizu Atine i u Zevsovom hramu u Nemeji, rekao je isti zvaničnik.

Pročitajte još:

Dodatna molba za fotografisanje na atinskom stadionu Panatenaikonu, gde su 1896. održane prve Olimpijske igre modernog doba, razmatraće se u četvrtak.

Kuća Dior je najavila krajem aprila da će 17. juna u Atini organizovati svoju „kružnu“ reviju, prezentaciju koju organizuju veliki svetski brendovi izvan četiri godišnje Nedelje mode.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Greek Gateway ?? (@greekgateway)

Ova Diorova manifestacija 2022. odaje počast legendarnom foto-sešnu na Akropolju pre 70 godina, kada su predstavljene haljine visoke mode Kristijana Diora.

Fotografisanje će se odvijati početkom juna, a rezultat će biti predstavljen tokom revije, dodao je zvaničnik ministarstva.

„Neće biti revije na Akropolju“, napomenuo je.

Opozicija kritikuje grčku vladu zbog upravljanja arheološkom baštinom zemlje, posebno obnovom Akropollja kako bi se hendikepiranima omogućio pristup.

Kritičari takođe ne odobravaju prenos drevnih predmeta otkrivenih u Solunu u sklopu izgradnje metroa. U maju je više desetina intelektualaca i nekoliko stručnjaka vizantijskog doba potpisalo otvoreno pismo, kojim pozivaju da se ti predmeti ne premeštaju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram