Devojka kojoj su talibani pucali u glavu na Vogue naslovnici

Malala
Foto: HO / AFP / Profimedia

Na novoj naslovnoj strani magazina Vogue nalazi se Pakistanka Malala Jusfzai, mlada aktivistkinja za prava dece i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir.

U intervjuu za Vogue ona govori o svom životu, nagradama koje je dosad dobila i o svom radu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nick Knight (@nick_knight)

Malala danas ima 23 godine i nedavno je diplomirala na Oksfordu, a sa samo 17 godina postala je najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Rođena je u Pakistanu, gde se dok je bila jako mlada sukobila sa talibanima, boreći se za to da i devojčice mogu da se školuju.

Talibani su joj 10. oktobra 2012. godine pucali u glavu i vrat, kad je na školski autobus u kom je bila pucao talibanski napadač.

Posle tog užasnog događaja Malala je otišla u Veliku Britaniju na lečenje i rehabilitaciju. Uspešno se oporavila i nastavila da se bori za prava devojčica na obrazovanje. Njena priča oduševila je mnoge, ali je izazvala i negativne reakcije onih koji smatraju da su zapadni mediji iskoristili Malalin aktivizam i entuzijazam da bi ga predstavili onako kako im odgovara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Malala (@malala)

Zbog ogromne snage, jake volje i želje za promenama Malala je postala uzor devojkama i mladim ženama širom sveta koje su u njoj pronašle inspiraciju.

Dok su novinari britanskog Vogue-a pripremali priču o njoj, otkrili su i nove strane odrasle Malale. U intervjuu ona je govorila o svojim stavovima o nošenju hidžaba, ali i ljubavi i vezama.