Deset pitanja za Mariju Tarlać otkrivaju tajnu dobrog stila

Foto: Monika Pavlović

Marija Tarlać je jedna od najbolje obučenih žena u Srbiji, usudili bismo se da kažemo svih vremena. Bavila se voditeljstvom, manekenstvom, dok se konačno nije ostvarila kao dizajnerka kojoj žene veruju. Sa njom smo razgovarali o malim tajnama koje stil čine nezaboravnim.

Nakon uspešnih kolekcija odeće, Marija Tarlać se sada bavi i dizajniranjem komada za kuću, kao i za devojčice.

Ona se fokusira na materijale koji su prirodni i koji traju, dok krojevi prate taj tempo. Želi da odeća koju nosimo bude naš oslonac i temelj stila koji će se nepoljuljano razvijati kroz godine koje dolaze.

U svom ličnom odevanju, Marija je to uspela – uvek je bila prepoznata po istačnom ukusu i pametnom kombinovanju komada.

Foto: Monika Pavlović

Zato smo poželeli da saznamo njene stilske tajne i savete koji su definisali njeno shvatanje mode.

Kakvu ženu zamišljate kada dizajnirate odeću?

Marija: „Uglavnom polazim od sebe i pravim stvari koje bih i sama želela da nosim. Ali opet, kada zamišljam ženu u svojim modelima, to su uglavnom žene sa izraženim oblinama, tako da je moj brend koncipiran tako da stavlja u fokus ženu kao takvu, i sve ono najlepše na njoj“.

Marija Tarlać Foto: Foto: Monika Pavlović

Kako vam se čini moda na ulicama Beograda?

Marija: „Zavisi koji deo Beograda posmatrate. Postoji taj deo Beograda, potpuno moderan i zdrav, čija mi se estetika žena jako dopada, dok s druge strane…“

Koliko se moda u Beogradu menjala tokom godina i kada je bila najlepša?

Marija: „Ne bih se vezivala za godine, žene su uvek bile mnogo elegantnije i ženstvenije od vremena u kome trenutno žive. Nisam primetila da se moda Beograda razlikuje od mode u ostalim metropolama. Naše žene su uvek bile dobro obučene i vodile su računa o sebi“.

Foto: Vedrana Vukojević

Koji od trendova koji sada vladaju najviše mrzite da vidite na ulicama?

Marija: „Ne mrzim ništa, ja sam onaj korisnik kome je lako ‘isprati mozak’. Ono što me jedino frustrira je loš kvalitet, loši materijali koje prate (pre)visoke cene“.

Da li je prihvatljivo nositi trenerku u grad i na posao? Gde se treba povući granica?

Marija: „Po mom mišljenju nije… Osim ako niste trener, ja to onda ne razumem. Sigurno da postoji način na koji se trenerka može implementirati na prihvatljiv način u poslovnoj formi, ali to nije nešto što mi vidimo često na ulicama Beograda. Evo moja partnerka ne skida trenerku u kompletu i kapiram da će joj ovo biti jasna poruka da to nije prihvatljivo u našem holdingu“.

Foto: Vedrana Vukojević

Kako da naš autfit deluje skuplje nego što jeste?

Marija: „Kvalitet materijala na prvom mestu. Materijal je taj koji podiže cenu, ono što je “must” je čitanje deklaracije, jer je modna industrija dostigla vrhunac u lažiranju sastava određenih materijala“.

Foto: Vedrana Vukojević

Kojim principima da se vodimo kad ujutru ustanemo i ne znamo šta da obučemo? 

Marija: „Bela košulja uz farmerke, sako i spremni ste za dan!“

Koji stilski trik nikad ne omaši?

Marija: „Steznik, kao najbolji prijatelj svake žene – verujte, on vas nikada neće izneveriti. Bonus savet: uvek kupujte steznik za broj veći“.

Koji komadi su vaša „uniforma“ koju bi mogli zauvek da nosite? 

Marija: „Moja ‘uniforma’ su moje mini haljine. Mini haljina kao nešto što je uvek sastavni deo svih mojih kolekcija – i kao neko ko je vrlo često nosi i kombinuje u svim prilikama“.

Marija Tarlać Foto: Foto: Monika Pavlović

Koja su vaša pravila za kombinovanje različitih dezena?

Marija: „Moda je verovatno jedina stvar na svetu u kojoj ne postoje nikakava pravila, samo nekad treba imati malo više hrabrosti“.

Foto: Vedrana Vukojević

***

Bonus video: Modni trikovi koje možemo da ukrademo sa Nedelje mode u Parizu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram