Dermatolozi vas mole – prestanite da koristite ovo na svojoj koži

Foto: Shutterstock

Neki proizvodi jednostavno nisu za vaš tip kože.

Nakon što sate provedete na Internetu gledajući razne bjuti videe u kojima slavne ličnosti pričaju o nezi kože i preporučuju stvari koje će „preporoditi“ vaše lice, vreme je da se zapitate da li su ti tretmani vredni samo zato što ih reklamira vaša omiljena zvezda.

Stručnjaci za negu kože koji se oslanjaju na svoju dugogodišnju obuku, iskustvo i stručnost kako bi ispitali koje procedure su prikladne za njihove pacijente, u razgovoru za HuffPost savetuju koje stvari za negu treba odmah da sklonite sa vaših polica.

Apsolutno izbegavati

Dermaroleri sa mikroiglicama

Dermaroleri sa mikroiglicama koriste stotine sićušnih igala za probijanje kože stimulišući proizvodnju kolagena. Kada se uradi kako treba, u ordinaciji profesionalaca, mikroigla pomaže da izblede hiperpigmentacije i ublaže se ožiljci od akni. Ali uprkos tome što se dermaroleri sa iglicama masovno prodaju onlajn za primenu kod kuće,  ovi alati mogu da izazovu mnogo veće probleme od nekoliko finih bora.

„Postoji toliko stvari koje mogu poći po zlu sa mikroiglom kod kuće. Uređaji kod kuće se nikada ne sterilišu kako treba, a onda pojedinac buši kožu iglama. Ovo može uneti infekciju u kožu“, rekla je dr Anđela Kejsi, dermatološkinja iz Ohaja.

I nije samo čistoća alata ono što bi trebalo da brine korisnice.

„Ako se uređaj sa mikroiglicama nanese na deo kože sa šminkom, ta šminka može ući dovoljno duboko u kožu da izazove traumatičnu tetovažu“, upozorila je Kejsi.

Uređaji za usisavanje i zatvaranje pora

„Usisivači pora“ imaju cilj da poboljšaju stanje kože usisavanjem.

„Dok usisivač pora može poboljšati izgled pora privremeno, to neće sprečiti da se mitiseri ponovo pojave“, rekla je dr Elejn Kung, dermatološkinja iz Njujorka.

Hemijski piling

Stotine video snimaka na društvenim mrežama prikazuju korisnike koji su na teži način otkrili da njihova koža nije spremna  za piling sa AHA/BHA kiselinama od kozmetičkog brenda The Ordinary.

„Čovek mora da ima temeljno znanje o stanju kože koje se leči i o vrsti hemijskog pilinga koji bira. Hemijski pilinzi za akne se veoma razliku od onih za hiperpigmentaciju, koji se razlikuju od onih za opuštenu kožu. Pored toga, neki hemijski pilinzi nisu tako jednostavni za upotrebu kao tipični proizvod za negu kože“, objašjnava dr Kejsi.

Alati za dermaplaning i mikrodermoabraziju

Dermaplaning koristi uređaj sličan brijaču za brijanje gornjeg sloja kože. Slično, mikrodermoabrazija koristi kristale aluminijum oksida za fizički piling mrtvih ćelija sa gornjeg sloja. Uz kvalifikovanog stručnjaka za negu kože, obe procedure mogu smanjiti pojavu finih bora, hiperpigmentacije i ožiljke od akni. Ali u rukama prosečnog potrošača, rezultati mogu biti manje nego sjajni.

Dr Džefri Hsu, dermatolog iz Čikaga, upozorio je da uređaji za mikrodermoabraziju za kućnu upotrebu nemaju precizna podešavanja kontrole koja se nalaze na alatima dermatologa.

„Koža menja uslove sa načinom života i vremenom. Ne radi se samo o tome da li imate suvu kožu ili ekcem. Dakle, nemogućnost prepoznavanja promena na koži i potencijalno korišćenje pogrešnih podešavanja može dovesti do prekomernog pilinga kože. Prekomerno ljuštena koža može dovesti do crvenila, iritacije i povećane osetljivosti, a može i da ošteti kožnu barijeru“, priča dr Hsu.

Plazma i hijaluronske olovke

Hijaluronske olovke, poznate i kao uređaji za punjenje bez igle, koriste vazduh pod visokim pritiskom da bi hijaluronsku kiselinu ubacili u kožu. Iako manje invazivna metoda dobijanja filera može izgledati sigurnije, rizici su daleko veći od koristi.

„Ako fileri koje rade medicinski profesionalci mogu da izazovu komplikacije kod pacijenata, možete li zamisliti ovakav postupak kod kuće? U zavisnosti od toga gde su postavljeni ovi takozvani fileri, to može izazvati trajno slepilo, paralizu lica…“, objašnjava dr Hsu.

Koristiti sa oprezom

Četke za čišćenje lica

Slično električnoj četkici za zube, četkice za čišćenje lica koriste zvučnu snagu ili rotirajuće glavu da dubinski očiste kožu dok obezbeđuju fizički piling. Čekinje na ovim četkama mogu biti napravljene od materijala poput najlona ili silikona. Međutim, takvi uređaji za „dubinsko čišćenje“ mogu imati štetne efekte.

„Dlake nekih četkica su prilično tvrde i abrazivne, što je previše za kožu. Prekomerna upotreba tj. svakodnevna upotreba može ugroziti kožu“, rekao je dr Hsu.

Štaviše, uređaji za koje se tvrdi da vam pružaju „dublje čišćenje“ mogu potencijalno da unesu bakterije na vašu kožu.

Gua Sha kamen i valjci za kožu

Gua sha kamenje  i valjci za kožu, obično napravljeni od poludragog kamenja, izgledaju predivno u estetski fokusiranim video snimcima uticajnih žena u bjuti svetu. Roleri za kožu, poznati i kao valjci za lice su mali, glatki, ručni alati koji masiraju lice kako bi obezbedili bolju cirkulaciju i pomogli u limfnoj drenaži. Gua sha obećava slične efekte putem drugačije metode.

„Trenje i trljanje će izazvati privremeni otok tkiva, čineći nečije lice punim i ružičastim. Nema naučnih dokaza da gua sha zapravo poboljšava cirkulaciju ili proizvodnju kolagena. Gua sha može izazvati modrice i oštećenje krvnih sudova, što može pogoršati rozaceu“, rekla je dr Kung.

Uređaji sa LED lampama

Od malih alata veličine olovke do maski za lice koje liče na nešto iz naučno-fantastične svemirske operacije, uređaji za svetlosnu terapiju tvrde da poboljšavaju niz problema, uključujući fine bore i akne.

„Pokazalo se da je plavo svetlo antimikrobno, a crveno protivupalno. Međutim, pri korišćenju ovih uređaja mora se voditi računa o oprezu i preciznosti. Pokazalo se da plava svetlost izaziva hiperpigmentaciju i može da pogorša stanja kao što je melazma“, rekla je dr Kejsi.

Ujedno, LED uređaji mogu da ometaju jedan od najvažnijih procesa od kog dobijamo zdravu, blistavu kožu – naš san, piše HuffPost.

***

BONUS VIDEO: TOP 10 lepotica bez šminke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram