Dermatološkinja otkriva: Pravilo „3 minuta“ protiv suve kože

Moda i lepota 21. okt 202008:40 > 11. maj 2021 12:11
Suve ruke
Suve ruke - ilustracija; Foto: Jeanne Fourneau / AFP / Profimedia

Možda mislite da koža najviše ispašta leti zbog dehidracije, vrućine i sunčanja, ali hladno vreme donosi promene koje joj takođe ne prijaju.

Grejemo prostor u kom boravimo, više smo u zatvorenom, a tu su i niske temperature. Sve to doprinosi isušivanju. Grube, zategnute i ispucale ruke su glavni pokazatelj pojave suve kože, s tim da stradaju i noge, kolena, laktovi i lice. Te zone imaju manje lojnih žlezda.

Dermatovenerološkinja dr Neira Puizina-Ivić za hrvatsku Gloriju otkriva da posle boravka u uslovima koji isušuju, moramo koži nadoknaditi vlažnost i masnoću kako bismo joj vratili elastičnost i prijatan osećaj i ujedno izbegli svrab.

Pročitajte još:

To se postiže različitim kupkama u koje može da se doda soda bikarbona kako bi voda bila mekša i tuširanjem gelovima ili uljanim kupkama koje su predviđene za negu suve ili atopiji sklone kože. Kod dece je dobro koristiti proizvode za higijenu kože bez sapuna, s kojima se dete okupa svaka dva do tri dana u mlakoj vodi.

„Nakon tuširanja preporučuje se da lagano obrišete kožu mekim peškirom i nanesete na kožu u roku od tri minuta kremu, mleko ili losion. To je takozvano ‘pravilo od tri minuta’. Naime posle kupke i kupanja, naš spoljašnji sloj kože ostaje vlažan, pa se nanošenjem krema i losiona na kožu ta vlaga ‘zarobi’ i na taj način oporavlja barijeru“, ističe dr. Puizina-Ivić.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram