Da li je linolna kiselina u tvojoj dnevnoj rutini? Treba da bude!

Linola promo
Linola promo

Vrlo je moguće da za linolnu kiselinu niste čuli. Dok, na primer, hijaluronsku, AHA i BHA kiseline već planirate ili imate u dnevnoj rutini. Onda je ovo pravi tekst za vas.

Linolna kiselina nije prava kiselina, već esencijalna masna kiselina koja se nalazi u prirodnim uljima. Ona vam neće raditi eksfolijaciju kože, već će je hraniti, negovati i graditi.

Preporučuje se svim tipovima kože, a posebno suvoj, nadraženoj, sklonoj crvenilu i ljuspanju. Pokazala se kao odličan sastojak za zaustavljanje i smirenje simptoma ekcema i dermatitisa.

Kako deluje linolna kiselina?

Ona je omega-6 masna kiselina, koju naše telo nije sposobno samo da proizvede, pa je unosimo kroz hranu, suplemente i kozmetiku. Naša koža se oslanja na ovu vrstu kiseline kada joj treba očuvanje zdrave barijere površinskog sloja.

Na površini kože se nalaze zaštitne ćelije koje su posložene kao cigle. Međutim, potrebno je nešto što će ih vezivati. Tu ulogu imaju masne kiseline. Linolna kiselina stvara mekani sloj lipida na površini kože, kojima zaključava vlažnost unutra. Na ovaj način ne dolazi do isušivanja, a prethodno oštećena koža ulazi u prirodan proces regeneracije. Nakon određenog perioda korišćenja kozmetike sa linolnom kiselinom, koža postaje mekana i elastična.

Zašto je važna zimi?

Tokom zime, koža je izložena vremenskim prilikama koje joj ne odgovaraju. Dolazi do većeg gubitka vode. Ekcemi i dermatitisi se češće pojavljuju kod dece i odraslih koji su im skloni.

Pored vetra i hladnoće, uzrok ovim pojavama je zimska garderoba od veštačkih materijala. Ako imate blago osetljivu kožu, osetićete peckanje i svrab, a ubrzo će se pojaviti i crvenilo. To dalje vodi ekcemima i hrapavostima na koži.

Linolna kiselina pomaže u lečenju ovih stanja, tako što stvara zaštitnu barijeru. Hranljivi lipidi neguju površinski sloj, zaključavaju vlagu i upala se povlači.

Gde se nalazi linolna kiselina?

Nalazi se u prirodi, u hrani i brojnim uljima. Neka od tih ulja su arganovo, bademovo, suncokretovo, kao i ulje čička, kikirikija, avokada, žutog noćurka. Ova ulja ponaosob možete nanositi na kožu. Ipak, preporuka dermatologa je da se koristi medicinska kozmetika koja u sastavu ima linolnu kiselinu. Njena formulacija je pažljivo osmišljena i dozirana, kako bi se iskoristio pun potencijal regeneracije kože.

Na našem tržištu, jedina medicinska kozmetika koja u prvi plan stavlja linolnu kiselinu je Linola linija za negu suve kože sklone iritacijama. U njenom sastavu se nalazi kombinacija esencijalnih ulja, linolne kiseline i uree, zahvaljujući kojima se koža uspešno bori protiv pojave ekcema i dermatitisa.

Ne želite iritanse u dnevnoj rutini nege

Linola losion i Linola gel za pranje lica i tuširanje namenjeni su svim tipovima kože i preporučljivo je koristiti ih zajedno. Na ovaj način dobijate optimalnu negu koja će kožu učiniti mekanom i gipkom, a svrab i crvenilo više neće postojati.

Koža je naš najveći organ i treba joj posvetiti punu pažnju. Koristiti proizvode koji nemaju loše sastojke, poput silikona, parabena i mineralnih ulja. Osetljiva koža lako može reagovati na iritanse koji se veoma često nalaze u kozmetičkim proizvodima. Zbog toga je važno da birate one preparate sa kojima ste sigruni da neće doći do neželjenih reakcija.