Da li je crvenilo i svrab Vaše kože posledica stresa?

Moda i lepota 21. sep 202108:56 > 11:03
AtopiSkin, Foto: Freepix.com

Koža Vam je crvena i svrbi Vas? Proverite da li imate atopijski dermatitis.

Šta je atopijski dermatitis?

Naučno je dokazano da koža reaguje kako na faktore iz spoljašnje sredine, kao što su zagađenost vazduha, UV zračenje, tako i na unutrašnje faktore – stres, anksioznost, neispavanost. Postoji posebna oblast u medicini – psihodermatologija, koja se bavi proučavanjem međusobne povezanosti nervnog, imunološkog sistema i kože.

Ubrzan stil života, nepravilna ishrana i život pod konstantnim stresom ostavljaju traga na našoj koži. Povišeni nivo stresa slabi imuni sistem organizma, što utiče i na odbrambenu sposobnost kože. Kada je narušen zaštitni sloj, koža postoje osetljivija i podložnija infekcijama, bakterije i virusi lakše prodiru kroz nju, a zapaljenski procesi su najčešće praćeni nesnosnim svrabom.

Oboljenje kože sve prisutnije u modernom društvu je atopisjki dermatitis. Učestalost bolesti je u poslednjih 30 godina porasla dva do tri puta, pa se procenjuje da zahvata 10-20% dece i 1-3% odraslih.

Atopijski dermatitis se najčešće javlja u prvoj godini života u vidu crvenila i perutanja kože, praćeno svrabom najpre na obrazima a onda i na spoljnim stranama podlaktice, potkolenice i na šakama. Ako se ne tretira adekvatno, na koži dece se mogu javiti erozije koje po površini postaju vlažne, što može dovesti do bakterijskih infekcija ovih područja. Može se nastaviti i u starijoj dobi, naročito kod osoba sklonih alergijama.

Simptomi atopijskog dermatitisa

U akutnoj fazi je karakteristično izraženo crvenilo kože koje se širi, ljuspice, jak svrab praćen osećajem iritacije – peckanja i neprijatan spoljašnji izgled kože sa pojavom ranica. Hronično stanje karakteriše izrazito suva koža, oštećenje lipidne barijere, perutanje i svrab.

S obzirom na to da je atopijski dermatitis zapaljensko stanje kože, za lečenje se preporučuju anti-inflamatorni preparati (smiruju zapaljenje), najčešće na bazi kortikosteroida koji privremeno rešavaju problem. Međutim, njihova dugotrajna upotreba povećava rizik od pojave neželjenih efekata kao što su osećaj nadraženosti na koži, istanjivanje kože, gubitak pigmentacije.

AtopiSkin, Foto: Freepix.com
AtopiSkin, Foto: Freepix.com

Rešenje za atopijski dermatitis

Suština dobre i dugotrajne kontrole ovog oboljenja je adekvatna nega kože, uz izbegavanje faktora koji pogoršavaju atopijski dermatitis.

Za negu atopične kože lekari nekada savetuju upotrebu kortikosteroida. Kortikosteroidi sa sobom nose brojne rizike i neželjena efekte kao što su atrofija kože, prevremeno starenje i gubitak pigmentacije. Zbog svih neželjenih dejstava kortikosteroide treba minimalno i veoma oprezno koristiti naročito u dečijem uzrastu.

Srećom postoje veoma efikasne alternative kortikosteroidima na popuno prirodnoj osnovi.

Glicirizin iz biljke sladić koji je po svojoj strukturi i efektima sličan kortikosteroidima, a ne izaziva neželjena dejstva karakteristična za kortikosteroide.

Koloidna ovsena smeša koja se dobija iz celog zrna ovsa. Bogata lipidima i beta glukanima iz ovsene kaše formira zaštitni koloidni film na koži, povećava vlažnost kože, smiruje svrab i iritaciju i vraća zaštitnu barijeru koži.

Aloe vera podstiče obnavljanje oštećenog dela kože

Pantenol i alantoin umiruju svrab i podstiču stvaranje novih ćelija kože Iako na tržištu postoji veliki broj proizvoda za negu atopične kože samo neki od njih sadrže prirodne sastojke i bezbedni su za dugotrajnu upotrebu i upotrebu kod dece. Jedna od linija za negu, koju veliki broj dermatologa preporučuje, je AtopiSkin.

AtopiSkin je linija za negu osetljive kože zahvaćene ekcemima, atopijskim dermatitisom ili herpesom.

AtopiSkin poboljšava zaštitinu funkciju kože, hidrira je i čini je glatkom i elastičnom. Aktivni sastojci su prirodnog porekla, što proizvode čini bezbednim za dugotrajnu primenu.

Svi AtopiSkin proizvodi imaju hipoalergene sastojke, bez boja, parabena i mirisa.

U osnovi svih proizvoda iz AtopiSkin linije je koloidna ovsena smeša, koja se dobija iz celog zrna ovsa. Bogata je beta glukanima koji formiraju zaštitni film na koži, smiruju svrab i štite kožu od isušivanja.

***

Bonus video: Verovanja kod našeg naroda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram