Skrivene poruke najboljih haljina na dodeli Oskara

Moda i lepota 10. feb 202011:30 > 27. feb 2020 09:21
Rene Zelveger, FOTO: Profimedia.rs

Ovogodišnje haljine na dodeli Oskara su upele da uzdignu Holivud na nekadašnji modni pijedestal i vrate glamur tamo gde mu je i mesto - među zvezde. Nije slučajno što kritičari baš na 92. dodeli nisu često koristili reči "debakl", "kič" i "neukus" jer glavni adut glumica nisu bile samo toalete, već i poruke koje su svojim autfitima želele da pošalju.

Ogromna očekivanja publike koja iz celog sveta prati dodelu, ne odnose se samo na filmove i stvaraoce, već i na ludilo crvenog tepiha. Baš iz želje da izgledaju bolje nego ikad, u godinama iza smo viđali čitavu plejadu rizičnih autfita. Ova godina je uspela da vrati izgubljeni holivudski glamur u kom sve pršti od lepote i to ne slučajno. Zvezde večeri su ovaj put svojim stilskim izborima slale važne poruke i ujedinile se u nameri da proglase održivu modu trendom.

Penelope Kruz u Chanel haljini Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

Penelope Kruz u Chanel haljini je ponovo oživela kreaciju visoke mode iz 1995. godine, Natali Portman je nosila odu ženskim stvaraocima – njen ogrtač koji je dizajnirala Maria Grazia Chiuri je na sebi imao izvezena imena žena režisera, a među njima je i Greta Gervig koja je režirala film „Little Women„.

Natali Portman Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

Margo Robi je takođe ukazala na važnost održive mode noseći vintidž Chanel haljinu od teget svile inspirisanu onom koju je na pisti 1994. godine nosila Klaudija Šifer.

Margo Robi na crvenom tepihu Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

Skarlet Johanson je izgledala kao boginja u remek delu modne kuće Oscar de la Renta – korset haljini boje šampanjca koja je otkrila njenu tetovažu na leđima i istakla figuru oblika peščanog sata.

Skarlet Johanson Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

Apsolutna zvezda večeri ipak je bila Džanel Monae u intergalaktičkoj haljini Ralph Lauren koja je miks serije „Watchmen“ i princeze Leje. Svetlucava kreacija sa kapuljačom je po sebi imala 168.000 Svarovski kristala.

Dzenel Monae na 92. dodeli Oskara Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

Dobili smo i primer da takozvana „stub haljina“ ne mora da izgleda loše – Rene Zelveger u Armani Privé remek delu postigla je savršeni balans između minimalizma i glamura. Svaki deo njenog tela bio je prekriven svetlucavim materijalom koji je italijanski majstor, gospodin Armani znalački uklopio uz njenu figuru, pa je delovalo kao da je haljina njena druga koža.

Celine haljina Bri Larson je pokazna vežba seksepila koji nije vulgaran, a izgledala je kao da je pokupila zvezde sa neba i prenela ih na tkaninu zahvaljujući 13.000 Svarovski kristala koji prelamaju svetlost reflektora na crvenom tepihu.

Bri Larson Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

I za kraj smo ostavili apsolutnog pobednika crvenih tepiha prošle i ove godine – gospodina Bilija Portera koji je na dodelu stigao u efektnoj haljini Giles Deacon sa perjem inspirisanoj Kensingtonskom palatom i u Jimmy Choo cipelama s platformom. Donji deo haljine je replika zidova jedne prostorije u palati. Dizajner Giles Deacon inače ne oblači često poznate i jednom prilikom je izjavio da je najveća zvezda koju je stilizovao bila Mis Pigi za premijeru Mapeta 2012. godine.

Bili Porter Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON