Modeli cipela koji će sve pregaziti u 2020.

Revija Celine u Parizu
Revija Celine u Parizu; Foto: Profimedia

Pariz asocira na luksuz, glamur i šik. Upravo završena Nedelja mode je osim pomalo apokaliptičnih stvari lansirala i cipele, toliko dobre, da za njih već postoje liste čekanja.

Uprkos ekspanziji patika, štikle i dalje ne odlaze u zaborav, ali oblik, materijali i detalji na obući menjaju pravila. Kada su čizme u pitanju, sledeće jeseni će na ulicama preovladati četvrtasti prednji deo, karirani dezeni i glomazne, šarene platforme koje je prikazao Dries Van Noten.

Ravne čizme će uvek biti omiljene među ženama koje po ceo dan žongliraju obavezama, ali su dizajneri začinili stvar pomenutim platformama. Kada je sezona jesen-zima 2020. u pitanju teško da ćete naći prodavnicu u kojoj one neće dominirati. Čak je i Hedi Slimane za Celine koji se obično vezuje za genijalnu jednostavnost prikazao svoje verzije žutih „solitera“.

Jesen će preplaviti i stajlinzi u braon nijansama od glave do pete, pa se i cipele moraju uklopiti uz to, ali su Balmain i dizajner Olivier Rousteing odličan primer kako miksovati crne čizme preko kolena uz kompletan braon stajling i izgledati kao milion dolara.

Lak, braon/crne kombinacije i čizme sa gumom
Lak, braon/crne kombinacije i čizme sa gumom; Foto: Profimedia.rs

Brend Chloé je izdominirao među ženama koje ne izlaze iz ravne obuće i to čizmicama u fenomenalnoj braon nijansi koja se odlično uklapa uz širok kolorit garderobe i detalja, ima malo uzdignutu petu i izrađena je od vrhunske kože i somota.

Od svih trendova kada je obuća u pitanju, nijedan nije izazvao veće polemike od glomaznih čizmica sa gumenim đonom za svaki dan. Inspirisane muškom modom i martinkama, verovali ili ne dospele su i u Valentino kolekciju koja se obično vezuje za pojmove ženstvenosti i elegancije. Uz crvenu haljinu od tila uparene su bordo čizme za debelim gumenim đonom.

Obuća koja će biti u trendu 2020.
Obuća koja će biti u trendu 2020; Foto: Profimedia.rs

Bilo da je u pitanju lateks ili koža, još jedan trend koji se vraća je lakovana obuća. Predstavljeni su i sjajni stajlinzi od glave do pete, a izdominirao je Yves Saint-Laurent u crvenom laku.

Većina dizajnera je razmišljala o tome kako da spoje praktično sa glamuroznim, a klimatske promene su isprovocirale potrebu za gumom, to jest gumenjacima i raznim varijantama na temu planinarske obuće. Kako to izgleda kada se nestandardni materijali inkorporiraju u prefinjen dizajn, demonstrirali su Prada, Versace, Kenzo i Dior.