Cene niche parfema su ludilo – zašto je to tako

Foto: bertrand GUAY / AFP / Profimedia

Kupujete ekskluzivnost i umetnost.

Ako volite parfeme, sigurno ste primetili da su na tržištu najskuplji takozvani niche mirisi. Po definiciji, njih proizvode brendovi koji su specijalizovani isključivo za parfeme, a ponekad i druge mirisne proizvode kao što su sveće.

Niche majstori često svoje parfeme proizvode u limitiranom broju i ne bave se marketingom. To im omogućava da koriste luksuznije sastojke. Plaćate više za stvarni proizvod, a manje za sve oko njega. To što su skuplji je uglavnom zbog činjenice da proizvode jako male količine, što povećava njihove nabavne i proizvodne troškove.

Za Byredo Sun dazed na primer treba izdvojiti oko 26.000, a za Kilian Good Girl Gone Bad Extreme – 34.000 dinara.

Niche brendovi očigledno moraju da budu profitabilni da bi preživeli, ali imaju važnu prednost: moraju samo da pronađu ograničen broj kupaca za svoje proizvode svake godine. To znači da moraju biti kreativniji. Njihovi parfemi ne moraju da se dopadaju milionima ljudi. Pravi niche parfemi su originalniji i sadrže skuplje sastojke. Dobijate bolju vrednost za novac, ali pre svega – kupujete ličniji i jedinstveni proizvod napravljen sa ljubavlju i predanošću.

Niche kuće prate određene smernice i principe pri pravljenju parfema. Za razliku od velikih modnih kuća, koje u svom asortimanu imaju na stotine različitih proizvoda, niche brendovi kao što su Creed, Kilian, Le Labo, Amouage fokusiraju se isključivo na parfem.

Evo dva ključna razloga zbog kojih su preskupi.

Retki sastojci

Sastojci su glavna stvar koja povećava cenu parfema. Neki sadrže retke cvetne latice ili esencije neobičnog korena. Recimo, ako se koristi biljka koja cveta samo mesec dana godišnje to može povećati vrednost mirisa.

Na primer, parfem koji je 1930-ih bio brendiran kao „najskuplji na svetu“, Jean Patou Joy (tada 125 dolara), bio je tako papren jer je bilo potrebno 10.600 cvetova jasmina i 28 desetina majskih ruža da se napravi jedna bočica.

Najcenjeniji sastojci su recimo, bugarske ruže, koje se ručno beru svakog maja iz doline u Bugarskoj gde se uzgajaju vekovima. Zatim, ulje koje se destiluje iz srži drveta agara koje je zaraženo određenom vrstom buđi.

Ambergris je voštana supstanca koja dolazi iz creva kitova, a skupocen je i koren irisa. Povremeno, luksuzni mirisi sadrže i sintetičke sastojke koje je teško ili skupo napraviti.

Luksuzno pakovanje

Prskanje parfema je za neke gotovo ritualno. Parfimeri znaju da prelepo pakovanje može da dodatno ulepša to iskustvo, kao i da učini da se proizvod istakne u moru mirisa.

Na primer, neki od najskupljih mirisa na svetu dolaze u Baccarat kristalnim bočicama. Francuska kompanija stvara i prodaje najfiniji kristal na svetu; sama cena boce čini je izuzetno vrednom. Druge boce imaju ukrase poput dijamanata i detalja od punog zlata.

***

BONUS VIDEO: Astro znakovi kojima je suđeno da se obogate

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram