Varikina vratila u modu omraženi trend iz devedesetih

Foto: Screenshot Youtube

Prethodnih nekoliko godina svedoci smo povratka mode 90-ih, a jedan trend iz tog perioda je dostigao maksimum popularnosti u doba karantina. U pitanju je "tie-dye" bojenje odeće.

Ukoliko niste upoznati sa pojmom tie-dye, u pitanju je postupak bojenja odeće bojama ili skidanje boje varikinom, ali tako da se stvore različite izbeljene fleke po majici, pantalonama, haljini ili trenerci. Ovo je bilo jako popularno devedesetih – iako je trend zapravo nastao šezdesetih godina u sklopu hipi pokreta. Uostalom, verovatno i vi imate bar jednu trenerku koju ste sasvim slučajno unakazili varikinom, pokušavajući da postignete popularni efekat bojenja.

Pročitajte još:

Budući da se varikina pre nekoliko nedelja takođe vratila na velika vrata – jer se pokazala kao odlično sredstvo za dezinfekciju protiv novog koronavirusa – izgleda da je ljude to asociralo na tie-dye igranje. Pretraga ovog pojma je naglo porasla na Guglu krajem prošlog meseca, oprema za bojenje odeće je postala jedan od najpopuarnijih artikala na Amazonu, a sve veći broj influensera na Jutjubu deli tutorijale za ovaj zaboravljeni postupak igranja s materijalima.

Bojenje odeće može da se postigne na dva načina: ili pomoću boja za tekstil, što daje najbolje rezultate na belim komadima, ili pomoću varikine, koja se koristi za tamnije materijale. Osnovno pravilo tie-dye trenda jeste da se odeća pre farbanja ili veže u čvort (otud „tie“ u nazivu) ili da se na neki drugi način izgužva pre dodavanja boje, kako bi se postigao efekat nepredvidivih dezena.

Po svemu sudeći, ova vrsta „uradi sam“ zabave je postala popularna u karantinu zato što zahteva stvari koje lako mogu da se nabave, ne koštaju puno, a zabavno je. Takođe, budući da ljudi ovih dana ne izlaze iz kuće, nema mnogo poente u kupovanju fensi nove garderobe, ali je zato igranje sa starim stvarima skroz okej.

Ukoliko želite da isprobate ovaj trend iz devedesetih, trebaće vam samo tekstilne boje – koje možete naručiti onlajn – ili varikina, ako radite sa tamnijim stvarima. Takođe, trebaće vam i neki deo odeće koji ste spremni da žrtvujete, za slučaj da eskperiment ne da rezultate kojima ćete se ponositi, što vrlo lako može da se desi. Ali, zato je i zabavno – jer nikad ne znate kakvu ćete šaru da dobijete.

Srećno igranje s bojama!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram