Bojana iz Kruševca najbolje na svetu radi nokte, a ovo je njena priča

Foto:Privatna arhiva/Bojana Kostka

Za jednu ruku ponekad joj treba i četiri dana.

Kada sledeći put vidite dugačke, ekstravagantne, autentične nokte, setite se ovog imena – Bojana Kostka.

Dugačak je spisak nagrada koje je osvojila ova Kruševljanka koja nosi titulu najbolje nail dizajnerke sveta. O njenom umeću najbolje svedoče fotografije noktiju koji izgledaju kao mala vajarska dela, a čija dužina doseže čak 40 centimetara.

Bojana je za portal Zadovoljna.rs govorila o svojoj karijeri u svetu noktiju, o usponima, padovima, najzanimljivijim i najzahtevnijim poduhvatima koje je ostvarila.

„Najduže nokte koje sam uradila bili su za naslovnu stranu jednog engleskog časopisa za nokte. Njihova dužina je iznosila 40 centimetara. Zbog kompleksnosti dizajna, izrada ovih noktiju je trajala četiri dana, a potrošen je materijal u vrednosti od 500 evra. U pitanju je set od pet noktiju, odnosno jedna ruka“, kaže nam Bojana.

Foto:Privatna arhiva/Bojana Kostka

Bojana se trudi da svaki njen sledeći rad bude zahtevniji od prethodnog i drugačiji.

„S obzirom na to da sam autorka svojih tehnika, kao i autorka 17 različitih formi i osnivačica dva potpuno nova pravca u Nail Designu, moj rad je jako specifičan i prepoznatljiv, prvenstveno zbog ekstremnih dužina i originalnog dizajna“ priča nam Bojana.

U poslednjih 12 godina Bojana je proputovala ceo svet i obučila više od 80% nail dizajnera svojim tehnikama. A iako je danas uspešna u svom poslu, prve reakcije na njene nokte su bile negativne, a neki su je nazivali vešticom zbog gotskih simbola na noktima.

„Neki me i dan danas nazivaju vešticom, samo što to sada ima sasvim drugačiju konotaciju. Sada moj rad nazivaju witch-craftom, zato što mnogim umetnicima deluje nemoguće napraviti takav dizajn“, objašnjava Bojana.

Bojana je svoj put do uspeha opisala rečenicom „trnjem do zvezda“, a evo šta se krije iza nje.

„Karijeru sam započela 1999. godine usled bombardovanja, embarga i restrikcija. S obzirom na okolnosti u kojoj se zemlja nalazila, prvih 10 godina moje karijere bile su čisto preživljavanje. Kada je situacija u zemlji počela da se stabilizuje počela sam da putujem i da gradim svoju karijeru u inostranstvu. Osvojila sam jako puno titula na stranim takmičenjima. Kasnije, kroz ulogu organizatora takmičenja i sudije na Svetskom šampionatu, kao i zahvaljujući svojim specifičnim dizajnima, napravila sam ime prvo u svetu, zatim i u mojom zemlji. Vlada Republike Srbije je prepoznala moj doprinos, tako da sam dobila i zvanično prizanje od strane naše zemlje za jednu od najuspešnijih poslovnih žena Srbije, kao i nagradu Balkan Business Women Award“, kaže nam Bojana.

S obzirom na to da su njeni radovi oduvek bili avangardni i ekstremni po svojim dužinama i oblicima, Bojani je bilo teško da nađe materijale sa performansama koje su odgovarale njenom radu.

„Vrhovi mojih noktiju su jako dugi i tanki, sa vrhovima koji podsećaju na igle. Komercijalni materijali za izradu noktiju nemaju odgovarajuću jačinu da bi se ovakav jedan nokat izgradio. U početku sam improvizovala koristeći različite materijale namenjene za stomatologe ili građevinske radove dok nisam stekla dovoljno iskustva i znanja vezanog za tehnološki sastav materijala, a zahvaljujući tehnolozima širom Evrope sa kojima već godinama sarađujem, nastao je odgovarajući gel“, priča nam Bojana.

Za kreativne ljude inspiracija je u svakom danu, na svakom koraku, a evo gde je Bojana pronalazi.

„U prirodi, arhitekturi…neki slikari sunce pretvaraju u žutu mrlju, drugi žutu mrlju pretvaraju u sunce. Ograničenja postoje samo u našim umovima. Ako koristimo maštu, otvaramo svet beskonačnih mogućnosti. Logika će vas odvesti od tačke A do tačke B, mašta će vas odvesti gde god poželite“, kaže Bojana.

Nokte koje Bojana radi mahom se koriste u modnoj industriji – za modne revije, naslovnice magazina, za filmove, spotove, pa je zbog toga bitno da budu praktični u smislu da postavka i skidanje ne oduzimaju puno vremena.

„Nokti se izrađuju nevezano sa modelom, odvojeno od ruke, tako da je postavka i skidanje jako jednostavno i brzo“, objašnjava Bojana.

Podsetimo, Kostka Bojana je višestruko nagrađivana umetnica na svetskom nivou, proglašena najboljom majstoricom Srbije 2012. godine, a kasnije i za najbolju majstoricu na svetu, kada je u pitanju dizajn i konstrukcija noktiju.

***
BONUS VIDEO: Šminkerka Konstrakte stvara magiju pred nastup

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram