Bizarna strana modelinga: Tužili su me zbog sopstvene slike

Moda i lepota 17. sep 202008:10 > 11. maj 2021 12:11
Emili Ratajkovski
Foto: © SGP / SGP / Profimedia

U dugačkom eseju Emili Ratajkovski opisuje kako izgleda kada kao model nisi vlasnik svojih fotografija i u kakvim bizarnim i neprijatnim situacijama se zbog toga našla mnogo puta.

Emili za The Cut piše joj je jednom prilikom bivši suprug majke javio da je pročitao kako je popila tužbu. Na Guglu je saznala da je tužena jer je na Instagramu objavila svoju fotografiju koju je napravio jedan paparaco. Sutradan joj je advokatica rekla da iako je na slici ona, ne može kontrolisati šta se sa njom dešava. Takođe, saznala je da će morati da plati 150.000 dolara odštete zbog korišćenja slike na kojoj je, ali nije njena.

Da stvar bude još bizarnija, na toj fotki drži ogromnu vazu s cvećem koja u potpunosti prekriva Emilino lice. Cveće je nosila na rođendan drugarice kad je paparaco snimio.

Nekoliko sati nakon što je slika objavljena, ona je postavila na Instagram.

„Od 2013. kad sam se pojavila u poznatom spotu, paparaci mi vrebaju ispred vrata. Navikla sam na to da se veliki muškarci odjednom pojavljuju između kola ili iskaču iza ugla“, piše Emili.

Od kad su je tužili, naučila je da njene slike nisu njene.

Emili priča i o neprijatnoj situaciji kad je sa dečkom bila gošća poznate međunarodne umetničke galerije gde je izlagao Ričard Prins sa postavkom „Slike s Instagrama“. Radilo se zapravo o fotografijama poznatih s Instagrama koje je Prins komentarisao sa svog naloga i štampao u velikim dimenzijama. Na jednoj fotografiji je bila gola Emili Ratajkovski, a slika je svojevremeno urađena za naslovnicu magazina. Svi su se oko nje ponašali kao da treba da joj bude čast što je deo postavke.

Pročitajte još:

Prins je priznat umetnik, ali bilo joj je čudno što njenu sliku prodaje za ogroman novac kao svoju. Cena joj je bila 80.000 dolara. Njen dečko i ona su hteli da otkupe sliku, ali su im javili da je želi uticajan kolekcionar.

Ričard Prins je napravio još jednu njenu sliku koju je kasnije za 80.000 otkupila sa dečkom, a kada je raskinula s njim, morala je da mu kompenzuje – da bi joj dao tu sliku ona mu je poklonila dve još vrednije.

Tu je i slučaj sa knjigama koje nose njeno ime, a koje su, kako manekenka priča, izdate bez njene saglasnosti, a sadrže polaroid slike na kojima je razgolićena. Kad je htela da tuži fotografa Džonatana Lidera koji je silovao na setu, rekli su joj da nema šansi, a ljudi su je masovno optuživali jer „ko je terao da se slika gola“.

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram