Beograđanke sa stilom kom bi zavidela i Odri Hepbern

Odri Hepbern
Foto: 20TH CENTURY FOX - Album / Album / Profimedia

Hvala jednom beogradskom profesoru muzike na ovim fotkama.

Beogradski profesor muzike Bane Đorđević je svoj život posvetio muzici i fotografiji, a svakodnevno je na ulicama Beograda slikao lepotu grada i ljudi. O njemu je pisao i Momo Kapor u pripovetki „Happy hour“. Danas na Fejsbuk strani Crno-beli Beograd možemo da vidimo fotografije šik žena koje je Bane ovekovečio svojim aparatom. Ne znamo koja je elegantnija. Jedan Da jednog beogradskog profesora muzike ne bismo ni znali koliko su šik i lepe bile Beograđanke 70-ih godina prošlog veka.

„Po struci profesor klavira, on je takoreći svakoga dana posle nastave u Muzičkoj školi Stanković odlazio u centar grada gde je na Terazijama, u Knez Mihailovoj ulici i na Trgu republike snimao prolaznice… i tako 35 godina…. Ostavio je iza sebe preko 13,000 fotografija i negativa“, piše na strani Crno-beli Beograd.

Žene koje deluju modernije od današnjih, a lako biste ih zamenili za šik gospođice iz Rima ili Pariza. Zapravo, izgledaju još bolje od belosvetskih modnih ikona, očigledno inspirisane stilovima Odri Hepbern i Brižit Bardo, ali s onim specifičnim šmekom koji pamte generacije vaših roditelja.

Čak i činjenica da je Bane Đorđević uspeo da napravi gomilu ovakvih fotografija govori dovoljno o jednoj od ključnih razlika nekad i sad – opuštenosti ljudi na ulicama.

„Bane je slikao devojke i žene u hodu ili kako zure u izloge, kako se smeju i stoje na jednoj nozi, kako zabacuju kosu, ližu sladolede ili balansiraju na ivici trotoara, dok je Knez Mihailova još imala trotoare… I tako, fotografisao je te devojke kada bi se tek pojavile na Knezu, saplićući se same od sebe od uzbudljivosti svog tela tog proleća; pratio je njihov hod koji je postajao sve sigurniji i izazovniji; hoću da kažem, neka devojčica koja je imala tek šesnaest kada je prvi put slikao, kroz dvadeset bi imala 36 – neke od njih i više… Jednostavno ih je sakupljao za sebe, kao neku privatnu istoriju lepote i mladosti te ulice“, piše Kapor u svojoj pripovetki.

***

Bonus video: Poznate žene koje izgledaju sve bolje kako stare

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram