Trik za nanošenje stika uz koji će da bolje deluje

antiperspirant
Foto: Mikhail Tereshchenko / TASS / Profimedia

Kada stignu velike vrućine, antiperspiranti su mnogima spas od preteranog znojenja i većini je njihovo nanošenje deo jutarnje higijene. Međutim, kada sunce zaista počne da prži, može se činiti kao da ni antiperspiranti nisu dovoljno efikasni, ali to se može promeniti samo jednim potezom.

Antiperspiranti za razliku od dezodoransa deluju tako da blokiraju žlezde znojnice i tako smanjuju znojenje i rešavaju problem neugodnog mirisa. To se događa zahvaljujući hemikalijama u antiperspirantima poput aluminijumskih soli, ali neka istraživanja dokazala su da ti sastojci mogu da budu i štetni za naše zdravlje, pišu na sajtu Zadovoljna.hr.

Ako baš ne možete bez antiperspiranta, dobro je znati kako ga najpravilnije koristiti, odnosno u koje doba dana ga je najbolje nanositi.
Suprotno našim navikama da ga nanosimo ujutro, antiperspirante je mnogo bolje stavljati uveče, odnosno pre spavanja – tako će biti maksimalno efikasni.

Pre odlaska na spavanje ljudi se obično najmanje znoje, što aktivnim sastojcima u antiperspirantima daje dovoljno vremena preko noći da stvore površinske čepiće u znojnim kanalima. Ti čepići tako će biti spremni da ujutro spreče pojavu znojenja.

Ako se antiperspirant nanese na već oznojenu kožu, znoj će ga samo ukloniti pre nego što uopšte počne da deluje. Nanošenje antiperspiranta na vlažnu ili mokru kožu takođe može da uzrokuje iritaciju ili svrab.

Dobro je znati da antiperspiranti mogu da uspore znojenje i na drugim delovima tela, ali pre nanošenja testirajte proizvod na maloj površini kako ne bi izazvao iritaciju, pogotovo na osetljivim dijelovima. Ako imate neku dilemu, savetujte se s lekarom ili dermatologom.

Takođe, kvalitetan antiperspirant dovoljno je naneti dvaput nedeljno i on će sve vreme biti delotvoran, a kada je reč o količini, svaki pazuh namažite s dva poteza gore i dva poteza dole.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram