Anonimna žena sa najlepšim licem na svetu

Najlepše lice
Foto: Casey Gutteridge / SWNS / Profimedia

Većina nas ima svoju definiciju lepote i ono što čini nekoga posebno atraktivnim, ali kada je u pitanju nauka, sve je u merenjima - ili tačnije, u pravoj razmeri.

Kada je britanska kompanija Lorraine Cosmetics 2012. sponzorisala takmičenje u kom se tragalo za britanskim savršenim licem, a onda proglasila tada 18-godišnju Florens Kolgejt za najlepšu među 8.000 ljudi, počelo je sad već tradicionalno godišnje biranje žena sa najsavršenijim licem.

Najlepša
Foto: Casey Gutteridge / SWNS / Profimedia

Prošle godine dr Džulijan De Silva je koristio nove tehnike kompjuterizovanog mapiranja i odredio da je žena sa najsavršenijim licem na svetu glumica Džodi Komer.

Pravilo iz 2012. je bilo da se takmičari ocenjuju bez šminke i bilo je zabranjeno u obzir uzeti one koji su imali plastične operacije. Florens Kolgejt uprkos prelepoj plavoj kosi i očima nije zbog toga dospela na prvo mesto.

Najlepša
Foto: Casey Gutteridge / SWNS / Profimedia

Naučnici koji se bave fenomenom lepote zaključili su da su na savršeno proporcionalnom licu oči razmaknute u meri od 46 odsto ukupne širine lica – kod Florens je 44 odsto. Razmak između očiju i usana bi trebalo da iznosi trećinu dužine lica – kod Florens je 32,8 odsto. Došlo se do toga da su proporcije lica Florensinog lica gotovo savršena ilustracija takozvanog „Zlatnog preseka“, kojem se težilo kroz istoriju umetnosti kao savršenstvu, idealnoj harmoniji u kompozicijama.

Džodi
Foto: Brett D. Cove / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Florens je imala samo 18 godina kad se ceo svet zagledao u njeno lice. Sada, 11 godina kasnije i dalje je ideal lepote, mada nije ostvarila neku karijeru u modelingu.

***

Bonus video: Lav – najvelikodušniji muškarac Zodijaka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram