11 stvari koje nijedna žena ne treba da radi posle četrdesete

Džesika Alba
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Poslednja tačka je najvažnija.

Već neko vreme četrdesete nazivaju novim 30-im. Tada ljudi postaju svesniji stvari koje žele, ali i onih koje ne žele. Mnoge žene u potpunosti zavole sebe, postanu svesne svoje prave prirode i ispunjavaju ono što žele, ne mareći za tuđa mišljenja.

Postoje neke navike kojih bi žene trebalo da se oslobode baš tada.

Prestanite da „oplakujete“ znakove starenja

Budite zahvalne za svaku sedu, svaku boru, posebno onu koji zovemo „smejalica“. Iako je lako te tragove tretirati kao nesavršenosti, oni su takođe dokaz sjajnih trenutaka koje ste imali sreće da doživite.

Izbacite negativne ljude iz svog života

Četrdesete su možda i pravo vreme da izbacite toksične ljude iz svog života. Jedno istraživanje iz 2010. objavljeno u časopisu Proceedings of the Royal Society pokazalo je da samo jedan negativan prijatelj ili član porodice može da udvostruči vaše šanse da budete nesrećni.

Prestanite da se upoređujete sa drugima

Ako se usresredite na činjenicu da je vaše životno putovanje samo vaše, rezultati mogu da budu izuzetno oslobađajući. Budite iskrene prema sebi, a ne tuđa verzija sebe.

Ne štedite na kozmetici

Ako ste u svojoj mladosti koristile kozmetiku koja vam prva padne pod ruku, vreme je da to promenite. Sada treba da birate proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože, kao i vašim godinama.

Posvetite se nezi stopala

Ukoliko na svakih par nedelja posećujete kozmetičara radi manikira, šta vas sprečava da bar jednom mesečno odete i kod pedikira? A ako nemate novca i za jedno i za drugo, odvojite jedan dan u nedelji ili bar poslepodne za sebe kada ćete se srediti u kućnoj varijanti – od glave do pete.

Trenirajte

Trening s tegovima i kardio vežbe su najbolja stvar koju možete da uradite za sebe nakon četrdesete. To je zato što ove vrste treninga pomažu jačanju gustine kostiju, nivou hormona, metabolizmu i kognitivnim funkcijama.

Sedenje je „novo pušenje“

Sedenje može da poveća rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti, pa zato osobe u četrdesetim treba bar 30 minuta dnevno da se posvete brzom hodanju.

Izbacite uske pantalone

Pravo je vreme da izbacite iz svog ormara jako uske pantalone. Ovaj odevni predmet može da uzrokuje bolove u stomaku, nadutost, pa čak i lupanje srca. To je zapravo toliko čest fenomen da čak ima i ime – „sindrom uskih pantalona“.

Ne zaboravite da koristite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom

Mnogi stručnjaci kažu da nikada ne bi trebalo da koristimo kremu za sunčanje ispod SPF 30. Sve niže od toga može da uzrokuje fleke, kao i da ubrza proces starenja, a takođe može da dovede do povećanja bora.

Promenite posao kojim ste nezadovoljne

Napuštanje posla koji vas čini nesrećnim ne samo da poboljšava vaše mentalno zdravlje, već i vaše fizičko blagostanje i zato, ako vas sadašnji posao ne ispunjava, promenite ga.

Ne čitajte tekstove koji vam govore šta treba ili ne treba da radite u životu

Ovo je možda i najbitnija stvar, jer u životu treba da radite sve ono što vas ispunjava i čini srećnom.

***

BONUS VIDEO: Gotje na Nedelji mode u Parizu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram