10 prkosnih izdanja kojima je princeza Dajana rušila pravila

princeza dajana
Foto: Adam Butler / PA Images / Profimedia

Kada se prisetimo britanske princeze, prvo što nam padne na pamet su njena lepota i topao karakter. Međutim, Ledi Di je oduvek slovila i za ikonu stila i primer ženstvenosti. Vešto kršeći kraljevske protokole, svojim modnim izdanjima je prkosila i pravilima same kraljice.

Skoro celog života pod svetlima reflektora, princeza Dajana Spenser neprestano je budila veliku pažnju javnosti. Bilo da je išla na polo utakmicu sa Čarlsom, vodila sinove u školu, prisustvovala svečanim priredbama ili se bavila humanitarnim radom – gotovo uvek je bila u centru pažnje. Kamere su je pratile svuda, snimale su gotovo sve što je radila i, kao rezultat, zabeležile i njene vanvremenske modne kombinacije.

Pročitajte još:

Nosila je crno, lakirala nokte, birala haljine bez rukava i uvek pribegavala smelom i nezaboravnom. Međutim, zbog svojih izbora povremeno je bila i na meti kritičara, pošto je kršila brojne protokole kraljevskog odevanja. Na sajtu 24sata.hr izdvajaju nekoliko najneprimerenijih modnih odabira princeze Dajane.

Pantalone umesto suknje i kontroverzan kombinezon

Princeza Dajana Spenser kršila je pravila od početka, a mnogi je baš zbog toga vole više.

Kao što je napomenuo PopSugar, Ledi Di je odabrala pastelno žuti kombinezon za polo utakmicu u Windsor Great Parku i na glavu ležerno stavila naočare za sunce – poput obične žene, a ne princeze kojoj su namenjene tijare.

Od biciklističkih napravila kul trend

Jednom pirlikom je snimljena na izlasku iz teretane, i to u uskim biciklističkim i s naočarima za sunce, a kosa joj je bila pomalo neuredna. Javnost je obožavala taj njen prirodan luk, ali takav izgled je bio krajnje neprimeren za člana kraljevske porodice, pa čak i nakon razvoda od princa Čarlsa.

Činilo se da kraljevska porodica i dalje očekuje da se Dajana oblači kao oni, ali to se, naravno, nije dogodilo.

Crvena haljina s tankim bretelama kao čist bunt

Dok je prisustvovala događaju u Kovent Gardenu 1982. godine, odlučila se za svetlucavu šifonsku haljinu dizajnera Belvila Sasuna, a iako je izgledala lepo, svojim izborom je prkosila očekivanjima i prekršila protokol odevanja.

Do Dajaninog vremena pripadnice kraljevske porodice su telo prvenstveno prikrivale, pa je skromnost u tom pogledu uvek bila dobra opcija. Umesto da se prilagodi, Dajana je sve šokirala haljinom s bretelicama, pokazujući svaki centimetar ramena. A tu su i šljokice – ni skromnosti ni prikrivanja! Sasun je i kasnije ostao njen omiljeni dizajner, a nastavio je da joj stvara više od 70 haljina tokom dve decenije. Očigledno je naslućivao šta ona pokušava da postigne svojim izgledom.

Metalik haljina s otvorenim leđima

U Melburnu 1985. godine princeza Dajana Spenser nije pristala na tradicionalnu suknju pensil kroja ili skromnu balsku haljinu, već se odlučila za metalik haljinu golih leđa koja je bila odvažna koliko i sama Ledi Di.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Princess Di (@ladydirevengelooks)

Međutim, članovi kraljevske porodice, jasno, nisu bili ljubitelji Dajaninog izgleda, pa su za kraljevske događaje poput Rojal Askota kasnije postavili stroga pravila odevanja. Nova modna pravila zabranjivala su haljine otvorenih leđa, golih ramena i kratkih linija.

Nova provokacija – haljina na jedno rame

Jedna od haljina koja je uzdrmala kraljevske protokole bila je ona dizajnerke Ketrin Voker koju je nosila na putovanju u Brazilu 1991. godine. U stilu 90-ih, haljina je – previše vulgarno za kraljevski ukus, pratila liniju tela i bila izrezana na jednom ramenu, odnosno rame je bilo potpuno otkriveno.

Haljina je imala cvetni dizajn i isticala princezinu figuru na svim pravim mestima. Onda ne čudi što je haljina otada prozvana jednom od njenih najsmelijih odevnih kombinacija.

Čoker ogrlicu nosila kao tijaru

Princeza Dajana Spenser redefinisala je ono što kraljevske porodice mogu, a šta ne mogu da rade s odećom, ali istu filozofiju primenila je i na nošenje nakita.

S nakitom kraljevske porodice ne sme se petljati, ali Ledi Di je u svom stilu dopisala nova pravila.

Haljina koja je sigurno prekršila najviše pravila

Haljina koju je odlučila da nosi 1995. prekršila je toliko pravila kraljevskog protokola da je teško reći odakle početi.

Prvo, bila je prekratka, drugo, otkrivala je ramena i leđa, treće, dekolte je bio predubok i, četvrto, nije pritom nosila ni najlonke, što je apsolutno zabranjeno – noge ne smeju da budu gole ni ako je preko 35 stepeni. Uz haljinu je nosila srebrnu klač torbicu, a blistav izgled dovršila je sjajnim visećim naušnicama i nežnom narukvicom.

Slavna osvetnička haljina

Slika i prilika princeze Dajane koja je najviše ostala zapamćena sigurno je fotografija njenog dolaska u galeriju Serpentin 1994.

Izgledala je zapanjujuće u crnoj haljini od šifona koja je jedva prelazila kolena, a elegantan izgled upotpunila je crnim čarapama, zadivljujućim nakitom i, naravno, svojom harizmom. Pa šta je ovaj stajling učinilo tako neprikladnim? Kontekst dana. Naziv „osvetnička haljina“ modni eksperti skovali su za ovu haljinu jer se Ledi Di u njoj pojavila iste večeri kad je Čarls u dokumentarcu priznao preljubničku aferu s Kamilom Parker. Dajana je svoj komentar odlučila da iskaže tako što je iz ormara izvukla haljinu grčke dizajnerke Kristin Stambolijan koju je čuvala pune tri godine: nije je nikad pre obukla jer joj se činila isuviše seksi, čak i za modernu princezu.

Haljina tako kratka da su je paparaci obožavali

Haljinica je bila tako kratka da bi otkrila noge kad je Dajana izlazila iz auta i bila tako oskudna u gornjem delu da ste mogli da joj zavirite u dekolte – paparaci su je obožavali. Tako je najpoznatija Dajanina fotka u toj haljini upravo kako izlazi iz auta.

I dok je uvek odećom prkosila očekivanjima, princeza Dajana skupila je nekoliko trikova uz koje je izbegavala neugodne prizore. Tačnije, torbicom je prikrivala dekolte, odnosno često je taj modni dodatak koristila kako bi sprečila poglede odozgo u dekolte dok je izlazila iz vozila. Trik je otkrila njena dizajnerka torbica Anja Hindmarh.

„I na fotografijama, svaki put kad bi princeza Dajana izašla iz automobila, njena tobica bila je tu kako bi zaštitila grudi od znatiželjnih fotografa. Tako pametno!“

Haljina kao donji veš

Stroga pravila odevanja članicama kraljevske porodice nalažu da nikako ne smeju da nose prozirnu niti delimično prozirnu odeću kroz koju bi mogao da se vidi veš.

Dajana to nije prekršila već je – ismejala, odenuvši haljinu na bretelice i s čipkom koja doslovno izgleda poput seksi negližea. I tako, umesto da prikrije negliže, učinila ga je haljinom.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram