10 nezaboravnih izdanja po kojima ćemo pamtiti Gucci eru Alesandra Mikelea

Foto: Stephen Lovekin/BEI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dizajner koji ulazi u istoriju.

Modni dizajner Alesandro Mikele učinio je Gucci uzbudljivim brendom koji su svi želeli da kupuju – ali bajka je došla do kraja. U modi, uvek se traga za sledećim trendom, novom estetikom i uzbuđenjem, pa je i Mikeleova maksimalistička, vintage vizija eventualno postala dosadna.

Ipak, Mikele je ostavio neizbrisiv trag u modnoj istoriji, pa ćemo čitavu deceniju pamtiti baš po estetici koju je on doneo u Gucci.

Mikele se pridružio modnoj kući pod Tomom Fordom 2002. i brzo je napredovao u hijerarhiji. Postao je glavni dizajner aksesoara pod kreativnom direktorkom Fridom Đanini do 2011.

Kada je Đanini naglo otišla 2015. godine, njeno mesto je pripalo tada nepoznatom Mikeleu. Njemu je poveren veliki zadatak: da udahne život u do tada dosadnu, nezanimljivu, ali kultnu modnu kuću. To je i učinio.

Prva Gucci kolekcija koju je uradio bila je namenjena muškarcima, a kada je prvi maneken izašao na pistu s bluzom s mašnom i uskim pantalonama, bilo je jasno da počinje nova era. Mikeleova moda je pre svega androgena, briše granice između muškog i ženskog – ali i između prošlosti i sadašnjosti.

Voleo je dezene, boje, retro krojeve. Inspiraciju je crpeo iz renesanse i sedamdesetih, ali se okretao i futurističkoj estetici kiborga i Stenlija Kjubrika. Koketirao je sa kempom na najsofisticiraniji način. Na pistu je doneo kultne momente: na jednoj reviji modeli su šetali sa glavama u rukama, na drugoj su se pojavili isključivo blizanci.

A tek na crvenom tepihu, imao je svoja omiljena lica – ambasadore njegove kreativne vizije: Hari Stajls, Džered Leto, Lana del Rej, Dakota Džonson, Bili Ajliš…

Podsetimo se 10 najboljih Gucci momenata iz ere Alesandra Mikelea.

Dizajner se sa svojim prijateljima Džaredom Letom i Lanom del Rej pojavio na Met Gali 2018. godine, a njegova interpretacija teme „nebeskih tela“ je oduševila.

Foto: Benjamin Lozovsky/BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Naredne godine, dva Mikeleova Met Gala izdanja su ušla u legendu. Džared Leto u crvenoj odori i sa svojom glavom u rukama izgledao je otkačeno na najbolji način, a Hari Stajls je u prozirnoj bluzi s mašnom obrisao sve modne rodne podele.

Foto: ENT / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Foto: Doug Peters / PA Images / Profimedia

Rijanin partner ASAP Rocky dizajneru duguje svoje genijalno izdanje s maramom, koje je nosio u muzeju umetnosti u Los Anđelesu.

Foto: David Livingston / Getty images / Profimedia

Dve najlepše haljine u karijeri Dakote Džonson potpisuje upravo Gucci.

Svetlucavu je nosila u Veneciji, a toaletu s perjerm na Vanity Fair zabavi.

Foto: Maria Laura Antonelli / Shutterstock Editorial / Profimedia
Foto: Doug Peters / Alamy / Alamy / Profimedia

Bili Ajliš je oličenje Mikeleove androgene mode na Grammy nagradama – ostaće zapamćena njena maska i zelena kosa.

Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

Eli Faning je u Kanu prošetala glamuroznu i nežnu Gucci haljinu boje kajsije, koja je pokazala drugo Mikeleovo lice.

Foto: Allstar Picture Library / Alamy / Alamy / Profimedia

Džesika Čestejn je osvojila svog Oskara upravo u haljini koju je dizajnirao Mikele, a koja je kao divan svetlucavi san.

Foto:JOHN ANGELILLO / UPI / Profimedia

Najzad, zvezda „Igre prestola“ Gvendolin Kristi je na dodeli Emi nagrada privukla svu pažnju u antičkom izdanju iza kojeg stoji Alesandro Mikele.

Foto: Avalon/Image Press Agency / Avalon / Profimedia

***

BONUS VIDEO: Poznati na crvenom tepihu u Kanu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram