Zašto ne treba nositi donji veš nakon seksa

ćerka mik džeger
Ćerka Mik Džegera u seksi izdanju, Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook TikTok Pinterest Instagram

Svi smo to čuli: posle seksa morate isprazniti bešiku da biste izbegli rizik od infekcije. I kakve veze ima donji veš sa tim? Nastavite da čitate i u narednim redovima misterija će biti razjašnjena.

Ritual sa stvarima koje treba i ne treba raditi posle seksa je specifičan i štiti i naše fizičko zdravlje i zdravlje našeg seksualnog života. Ginekolozi su analizirali 4 poteza koje svaka žena treba da napravi nakon seksa.

Ne nosite donji veš nakon seksa

Ako ne želite da spavate goli, samo obucite spavaćicu, ili opuštenu pidžamu od pamuka. Ne nosite donje rublje do jutra, inače može doći do infekcije. Spavanje bez donjeg veša pomaže da vaša vagina „diše“. Ovo smanjuje rizik od gljivične infekcije ili svraba.

Uklonite vlagu

Seks je po definiciji „neuredan“. Znoj, lubrikanti i vaginalne tečnosti mogu ostaviti vaše osetljivo područje prilično vlažnim. Koristite peškir ili toalet papir da biste uklonili višak vlage. Bakterije napreduju u vlažnim uslovima. Ako ne uklonite vlagu, povećavaju se šanse za infekciju gljivicama.

„Vlaga je nešto što želimo da izbegnemo, posebno kod žena koje su sklone gljivičnim infekcijama. Ne morate da brišete jako. Jednostavnim dodirima vaša vagina će se osušiti. Ako smatrate da je potrebno, prvo možete oprati čistom vodom i sapunom bez mirisa, a zatim dobro obrisati. Samo nemojte koristiti mirisne sapune. Vagina će se, sa svojim prirodnim tečnostima i kiselom sredinom, sama očistiti.“

Broj 1 posle seksa

Čak i ako vam bešika nije puna, pokušajte da urinirate. Protok urina će pomoći u uklanjanju bakterija iz uretre. Infekcije urinarnog trakta „udare“ kada se bakterije koje prirodno žive u vagini ili debelom crevu nenamerno gurnu u uretru tokom seksualne aktivnosti.

Obratite pažnju na svoju vaginu

Ne morate da koristite lupu da biste se pregledali. Samo slušajte svoje telo posle seksa i primetite bilo kakvu nelagodnost, svrab, bol ili krvarenje. U zavisnosti od toga koliko dugo simptomi traju ili ako postoji razlog za zabrinutost – recimo da ne koristite kondom i da ste zabrinuti zbog polno prenosivih bolesti – razgovarajte sa svojim ginekologom i objasnite tačno koji problem imate.

***

Bonus video: Zdravo Sunčanje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram