Zašto nam je teško da prihvatimo ljubav

ljubav
Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Šta doživljavaju ljudi kojima je teško da odgovore na osećanja voljene osobe? Svi imaju nešto zajedničko.

Nedostatak ljubavi prema sebi

Verovatno ste čuli nekoga kako kaže: „Kako te neko može voleti ako ti prvo ne voliš sebe?ˮ Ovo je tako istinito. Ko ne voli sebe i na sebi pronalazi samo nedostatke, neće poverovati nekom drugom da je baš za njega. Svi sebi nalazimo greške, ali sve dok smo ponosni na svoje vrline i svesni svojih prednosti, to je znak da napredujemo. Kad nam se slika u ogledalu ne sviđa, nećemo u sebi naći mesta ni za tuđu ljubav.

Potisnute emocije

Možda je vaša voljena osoba navikla da skriva i čuva emocije za sebe, jer ih nije smela izraziti. Nije se osećala dovoljno sigurno da bi mogla ikome da poveruje, pa će joj čak i sada biti potrebno više vremena da vam se otvori. Ako istrajete, možete je uveriti, ali pazite da je ne razočarate.

Prethodna loša iskustva

Problemi s poverenjem i prihvatanjem ljubavi mogu proizaći iz prošlih veza koje još nismo u potpunosti zaboravili. To je prilično teško za ljude koji su se našli u vezi s narcisom koji je manipulisao njima i emocionalno ih zlostavljao. Pre nego što uđete u vezu s takvom osobom, morate znati da će proći dosta vremena pre nego što će vam ona u potpunosti verovati. Takođe se može dogoditi da se u jednom trenutku neće osećati sigurno i jednostavno otići, ili da će otkriti da još nije spremna za nešto novo, piše City Magazine.

Nisko samopouzdanje

To je zajedničko svima koji ne zamišljaju da bi ih neko mogao voleti. Koliko god puta svom dragom rekli koliko je privlačan, on će u sebi ipak pronaći puno mana. Primetićete da se nikad ne zauzima za sebe i ne hvali se prošlim postignućima, štaviše, vidi ih više od spleta slučajnosti. Ne veruje da bi mu išta u životu moglo ići od ruke, pa ni ljubav.

Nesrećno detinjstvo

Osoba u svom životu nije doživela bezuslovnu ljubav roditelja i drugih važnih osoba, kao ni sigurnost i zaklon koji su nam potrebni kao deca. Stoga je teško poverovati da bismo joj sada mogli ponuditi ono što joj je nedostajalo u djetinjstvu. Boji se da joj veruje, jer misli da će se ponovo razočarati i može se osloniti samo na sebe.

BONUS VIDEO: Svi frajeri Adrijane Lime

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram