Zašto je seks u svemiru jedan od najtežih NASA zadataka

NASA
Foto: NASA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Seks je vitalan za uspeh svemirskih misija.

Seks van Zemljine atmosfere je veliki izazov jer se smatra da nije kompatibilan sa ljudskom biologijom.

Seksualni libido čoveka je u svemiru smanjen zbog postojeće mikrogravitacije. Naime u svemiru se smanjuje protok krvi, mišićna i skeletna snaga, a dešavaju se i hormonske promene, što sve doprinosi smanjenju seksualne želje.

Sidra za seks

Naučnici NASA su zainteresovani da prouče pitanje seksa u svemiru jer bi to bilo od vitalnog značaja za uspeh svemirske misije u budućnosti. Održavanje vrste na drugoj planeti bio bi veliki napredak, a već znamo da je već neko vreme u planu nastanjivanje u svemiru u budućnosti.

„Svako guranje će pokrenuti astronauta u suprotnom smeru“, rekao je fizičar i astronom Džon Milis za BuzzFeed.

„Zamislite par klizača koji stoje na ledu. Ako bi se dodirnuli i odgurnuli rukama, svako bi krenuo unazad. Astronauti bi morali da budu pravilno ‘usidreni’, ne samo za samu svemirsku stanicu, već i jedni za druge. To čini mehaniku seksualnog čina teškom i verovatno pomalo nezgodnom“, rekao je Milis.

Svemirski seks se testira sa životinjama

Pitanje seksa u svemiru već je proučavano na životinjama, ali to nije dovoljno. Neophodno je utvrditi kako bi se to tačno primenilo kada su u pitanju ljudi.

„Proučavali smo osnovnu nauku reproduktivne fiziologije kod nekoliko vrsta uključujući voćne mušice, crve, puževe, meduze, ribe, žabe i glodare“, rekao je predstavnik NASA.

„Druge istraživačke studije su takođe završene, a koristili smo spermu bikova i ljudi.“

Sada, NASA želi da sakupi rezultate tog istraživanja i pokuša da nađe merodavnije odgovore o tome kako bi seks u svemiru funkcionisao.

Seks u svemiru bio posebno težak muškarcima, jer je zabeleženo da muški astronauti imaju manju količinu testosterona kad su u svemiru. Niži je i krvni pritisak, pa bi i muškarcima i ženama bilo zaista teško da imaju seks.

„Prilikom seksa bi i tečnosti koje izlaze iz tela plutale po vazduhu“, rekao je Milis.

NASA pouzdano tvrdi da dvoje ljudi nikada nije imalo seks u svemiru i da ne postoje podaci o seksualnim aktivnostima na svemirskim putovanjima.

***

Bonus video: Idealno mesto za nudiste Cap d’Agde

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram