„Tri najveće lekcije koje sam naučila nakon 50 godina braka“

Foto: shutterstock By Page Light Studios

Mindi Lampert je nedavno proslavila 50. godišnjicu braka sa svojim suprugom - za Your Tango ona je otkrila tri lekcije koje je naučila nakon pola veka ljubavi.

„Razmišljala sam o poslednjih 50 godina i važnim aspektima uspešnog bračnog života. Želela bih da podelim tri ključne tačke u postizanju dugovečnosti veze u vreme kada se toliko brakova završava razvodom“, piše Mindi Lampert.

Otkrila je da je počela da izlazi sa mužem kada je imala 17, a on 19 godina. Zaprosio ju je posle sedam meseci veze.

„Bilo je to šezdesetih i tada nijedna osoba nije rekla da smo premladi. Čak je tražio dozvolu od mojih roditelja, to je bio tradicionalni protokol tada. Iako se nismo dugo zabavljali, imali smo dužu veridbu od 16 meseci. Kada smo se venčali, ja sam imala 19, a on 21 godinu“, otkrila je.

Od tada su dobili dvoje dece i opstali zajedno kroz mnoge izazove. Kako?

Budite najbolji prijatelji

„Prvo morate biti prijatelji. Morate da želite da provodite vreme zajedno, da delite iskustva i da upoznate šta vam se sviđa a šta ne“, savetuje Mindi.

To će vam dati solidne temelje potrebne za uspeh, ali ne dešava se brzo, kaže ona.

„Naše vreme je bilo pre Gugla i društvenih mreža, tako da otkrivanje svih detalja o nekome nije bilo moguće brzo. Morali ste da razgovarate. Danas postoji dobro i loše u tehnologiji koju nismo imali pre 50 godina. Upoznavanje nekoga licem u lice često se propušta“, navodi Mindi.

Par, momak i devojka, muž i žena, zaljubljeni par, iq test
Foto: Shutterstock

Radite na komunikaciji

„Ponekad se ono nameravate da kažete partneru može drugačije protumačiti“, upozorava Mindi.

Ljudi ponekad imaju selektivno slušanje. Ili njihov način razmišljanja dovodi do toga da ne razumeju vašu poruku.

„Kada se ovo dogodi, to treba rešiti. Ako nema diskusija, mogu se pojaviti povređena osećanja. Ponekad ta osećanja ostanu sa ljudima mnogo godina. Jasnoća onoga što mislite je važna. Takođe je važno napomenuti da ne treba izražavati baš svaku misao. Korišćenje filtera za ono što kažete često je dobra ideja. Na kraju krajeva, jednom kada se reči izgovore, ne mogu se vratiti“, kaže Mindi.

Foto: Shutterstock

Imajte poštovanja i strpljenja

„Kada ste dugo u vezi, shvatite brojne stvari. Slušati – zaista slušati – svog partnera je važnije od razgovora“, kaže Mindi.

Oba partnera moraju da osete da su bezbedni da podele svoja osećanja i da budu saslušani bez osude.

„To zahteva veliko poštovanje druge osobe. I to je nešto što je od najveće važnosti za uspeh braka. I ljubav je, naravno, takođe. Mora postojati velika ljubav jedno prema drugom. Ali, ljubav nije dovoljna. Prijateljstvo, komunikacija i poštovanje jedni prema drugima ključevi su čvrste veze“, piše Mindi.

***

Bonus video: Prvo gej venčanje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram