Toksično ponašanje na koje žmurimo u „savršenim vezama“

Veza - ilustracija; Foto: WEINSTEIN CO / Planet / Profimedia

Neke stvari za koje mislimo da su normalne i zdrave za odnos, zapravo su toksične i umesto da ojačaju vezu, mogu je nepovratno uništiti.

Autor Mark Manson, bivši dejting terapeut, danas piše o najvažnijim životnim temama, uključujući sreću, samospoznaju, navike i veze. U jednom od svojih postova govorio je i o toksičnim navikama u odnosima, koje na prvi pogled ne deluju tako i nesvesni smo štete koju njima možemo napraviti. Ukazao je na njih šest.

Pravite spisak svih grešaka vašeg partnera

Ako i dalje krivite partnera za greške učinjene u prošlosti, niste u sadašnjosti i ne bavite se problemima koji se u sadašnjem trenutku pojave. Sve te nepravde se zbrajaju i prelaze u bitku ko ih je više napravio tokom poslednjih meseci ili godina i čiji je red da ‘izgladi’ stvari. To je kao da nakupljate povrede i bol zbog akcije koju ćete kasnije koristiti protiv svog partnera, a kad napokon istresete svu tu lošu energiju, teško je da se veza oporavi. Rešavajte probleme kad se pojave, odvojeno, osim ako nisu prirodno povezani (na primer, partner koji vara).

Pročitajte još:

Očekujete da će druga osoba pročitati vaše misli

Ako vi ili vaš partner odbijate da kažete tačno ono što želite i očekujete da druga osoba zna što je to, to nije samo glupo, već je i besmisleno. Posebno je loše ako na to mislite kao na nekakav test: ‘Pa, da me stvarno voli, znao bi…’. Ako je ono što osećate tuga, desiće se da, umesto da svom partneru date do znanja kako se osećate, vi činite gomilu stvari da biste ga izludeli kako biste se osećali bolje. Takvo ponašanje pokazuje da ne komunicirate otvoreno i iskreno jedno s drugim. Parovi moraju da mogu da iznesu svoja osećanja i želje otvoreno.

Emocionalne ucene

To se događa kada jedna osoba ima problem i ucenjuje drugu osobu preteći joj predanošću u vezi. Na primer, umesto da kaže: ‘Osećao sam se kao da me ignorišeš na zabavi’, on kaže: ‘Ne mogu da budem s nekim ko ne misli da sam zabavan u društvu’. Ako svaki čas pitanje veze preraste u neku pretnju ili najavu raskida, to je veliki problem. To ne samo da pravi dramu, već tera ljude da se boje da podele svoje osećaje.

Krivite partnera za svoja osećanja

Ako ste imali baš jako loš dan na poslu, a vaš partner je previše zaokupljen svojim problemima da bi vam dao potrebnu podršku. Umesto da pokušate da se osećate bolje, vi napadate svog partnera jer nije spreman da zadovolji sve vaše potrebe, bez obzira na to s čime se sam nosi. Kriviti partnera za to kako se osećate je sebično i primer nepoštovanja ličnih granica. Obe strane u vezi treba da se podržavaju.

Pročitajte još:

Ponašate se kao ludo ljubomorna osoba

Postoji verovanje da kad osoba ljubomoriše, ona zaista pokazuje svoju ljubav. Intenzivno ljubomorno ponašanje stvara ne samo puno nepotrebne drame, već može da ugrozi poverenje. Malo ljubomore je u redu, ali preterana ljubomora nije. Poverenje jedno u drugo će dugoročno bolje funkcionisati.

Sve nadoknađujete kupovinom poklona

Kada dođe do sukoba, umesto rešavanja problema, jedan ili oba partnera kupiće nešto skupo ili rezervirati putovanje, pa će tako uzbuđenje sakriti problem. Evo u čemu je stvar: problem nije nestao i vratiće se opet kroz neko vreme. Rešite ga kad se pojavi, a zatim idite na Bahame da to proslavite, piše Your Tango, prenosi 24sata.hr.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram